Volledig scherm
De terugkeer in Leiden werd een feestje voor Mohamed Kherrazi: 16 punten, 13 rebounds. © Frans Paalman

Landstede Hammers slaat in Leiden hard toe in bekerwedstrijd

BASKETBALLandstede Hammers staat met anderhalf been in de halve finale van het bekertoernooi. In de eerste kwartfinale tegen Leiden maakte de landskampioen indruk (72-88).

Na een weergaloos eerste kwart kon het bijna niet meer misgaan voor de Zwollenaren, die liefst 35 punten lieten aantekenen en een gat van 23 punten sloegen. Het absolute hoogtepunt was de buzzerbeater van Nigel van Oostrum. Met iets meer dan een seconde op de klok wierp de spelverdeler de bal vanuit de eigen cirkel door de ring aan de andere kant van de Leidse Vijf Meihal.

Die granaat was exemplarisch voor het vrijwel foutloze eerste kwart van de Zwollenaren. Vrijwel ieder schot was raak. Driepunters – onder meer van Martez Walker, Ralf de Pagter en Devon van Oostrum – vlogen uit alle hoeken en standen binnen. Daar kwam bij dat Mohamed Kherrazi reboundend een dijk van een wedstrijd speelde tegen zijn oude club. Rolf Franke was de verpersoonlijking van de Leidse onmacht. De coach botvierde zijn frustraties op de arbitrage en kon na twee domme technische fouten al tijdens het eerste kwart de tribune opzoeken.

Na rust leek het nog even spannend te worden. Leiden speelde een uitstekend derde kwart (27-15) en naderde Hammers tot op tien punten. Maar dichterbij kwam de thuisploeg niet.

Leiden speelde dinsdag nog een bekerthriller tegen Heroes Den Bosch (89-92) en roteerde met slechts zeven man. Zonder groots te spelen liep Hammers in de slotfase uit naar een riante overwinning: 72-88. 

Gewoon goed

,,Ik ben blij met de manier waarop we hebben gereageerd na de zware nederlaag van afgelopen zondag (69-98 tegen Donar, TW)”, stelt coach Herman van den Belt. ,,Daar heb ik de jongens voor gecomplimenteerd. Met zestien punten verschil winnen bij Leiden is gewoon goed. Zo wil je het als coach graag zien. Neemt niet weg dat we nog genoeg kunnen verbeteren. Ons derde kwart is natuurlijk gewoon slecht. We hadden het echt beter uit moeten spelen. Of we met anderhalf been in de halve finale staan? Zo denk ik niet. Leiden is een grillige ploeg, heeft soms rare uitschieters. We zullen scherp moeten blijven.”

Zaterdag 25 januari staat de terugwedstrijd gepland in het Zwolse Topsportcentrum. Maar Leiden en Landstede treffen elkaar binnen 48 uur alweer in Leiden, zaterdag voor de competitie.

Beker, kwartfinale, eerste wedstrijd: ZZ/Leiden - Landstede Hammers (12-35 29-51 56-66). Scores: Martez Walker 17 punten (8 rebounds), Mohamed Kherrazi 16 (13 rebounds), Sherron Dorsey-Walker 15, Noah Dahlman 12, Devon van Oostrum 9, Ralf de Pagter 9, Mike Schilder 5, Nigel van Oostrum 5 (4 assists).
Return: zaterdag 25 januari (19.30 uur).