Volledig scherm
Sherron Dorsey-Walker op de vrije worplijn. © Tom Wildvank

Landstede Hammers veegt rivaal Leiden de zaal uit

BASKETBALVier dagen na de knappe Europese overwinning tegen Keravnos (78-72) heeft Landstede Hammers goede zaken gedaan in de eredivisie. De ploeg van coach Herman van den Belt won in de eigen topsporthal met klinkende cijfers van concurrent Leiden: 92-75.

Duels tussen Zwolle en Leiden zijn een garantie voor spektakel. De twee topploegen zijn beide Europees actief en ontlopen elkaar niet veel. In september legden de Zwollenaren beslag op de Supercup door Leiden met 78-68 te verslaan. Twee weken later waren de rollen omgedraaid. In de Vijf Meihal wees de formatie van coach Rolf Franke de Hammers terug met 82-73. Het zijn potjes op het scherpst van de snede. Deze editie was daarop geen uitzondering.

Landstede begon sterk aan de wedstrijd. Mohamed Kherrazi verloor weliswaar de sprongbal, maar na scores van Sherron Dorsey Walker, Jordan Johnson en Martez Walker stond al snel een 8-2 voorsprong op het bord. Deze marge bleef tot halverwege het tweede kwart intact. Zwolle zakte daarna ver terug en keek zelfs even tegen een achterstand aan. Een knappe 15-0 run zorgde alsnog voor een riante ruststand: 50-39.

In het derde kwart consolideerden de Hammers de voorsprong met solide verdedigen. Leiden kwam amper dichterbij. En op de momenten dat de bezoekers de geest leken te krijgen, was daar altijd de sterk spelende Kevin Bleeker of Jordan Johnson met een belangrijke score. In de slotfase liep de thuisploeg weg naar een grote overwinning.

Door de winstpartij blijft Landstede Hammers koploper van de Dutch Basketball League. Woensdag kan Landstede bij een zege tegen Kapfenberg Bulls de laatste zestien halen in de Europe Cup.

Mannen, eredivisie: Landstede Hammers – ZZ/Leiden 92-75 (24-18 50-37 70-60). Scores: Noah Dahlman 20 punten, Jordan Johnson 16, Martez Walker 16, Mohamed Kherrazi 14 (12 rebounds), Kevin Bleeker 12, Sherron Dorsey-Walker 9, Mike Schilder 3, Nigel van Oostrum 2.