Volledig scherm
Kaza Kajami-Keane heeft te maken met een overmacht aan Donar-vijanden: Teddy Gipson (5), Sean Cunningham en Drago Pasalic (33). © Frans Paalman

Landstede vindt winnende formule in eerste finale niet

BASKETBALDe finale van de play-offs is begonnen met een zege van titelverdediger Donar. De favoriet sloeg dinsdag dankzij een paar onmogelijk knappe scores na een achterstand nog toe tegen Landstede Basketbal (69-72).

Teddy Gipson en Sean Cunningham waren in Zwolse ogen de boosdoeners in de laatste minuten. Zij mikten van afstand de ballen door het netje, terwijl de scores voor Landstede uitbleven. Vooral de knal van Cunningham, 24 tellen voor tijd voor 65-68, had het effect van een mokerslag.

Dat gebeurde terwijl uitdager Landstede alle ingrediënten voor een zege wel had verzameld. Hard werkend werd in het laatste kwart via een 10-0 run een achterstand omgedraaid in een voorsprong (63-57) en Donar had op dat moment al vijf persoonlijke fouten verzameld. Maar Landstede belandde niet meer op de vrije worplijn en omdat Olaf Schaftenaar en Noah Dahlman kansen lieten liggen, glipte de winst de thuisploeg uit de vingers.

Het was de eerste Groningse zege tegen Landstede dit seizoen, na vier overwinningen voor het team van coach Herman van den Belt in de competitie. De finale wordt in een moordend tempo afgewerkt. Landstede krijgt donderdag in Groningen de kans om de zaak weer recht te trekken en het thuisvoordeel te heroveren.

Play-offs, finale: Landstede Basketbal - Donar 69-72 (18-13 37-30 48-47). Scores: Noah Dahlman 24 punten, Ralf de Pagter 13, Kaza Kajami-Keane 10, Sherron Dorsey-Walker 9, Kayel Locke 5, Olaf Schaftenaar 5, Kevin Bleeker 2, Nigel van Oostrum 1. Stand in serie: 0-1, tweede duel donderdag (19.30 uur) in Groningen, derde duel zondag (14.00 uur) in Zwolle.