Linda IJsseldijk zag dat LHC net niet kon stunten in de bekerwedstrijd tegen Wijhe.
Volledig scherm
Linda IJsseldijk zag dat LHC net niet kon stunten in de bekerwedstrijd tegen Wijhe. © Kristian Giesen

LHC laat Wijhe flink zwoegen in bekerduel

HANDBALDe handbalsters van eersteklasser LHC zijn in het bekerduel met favoriet Wijhe dicht bij een stunt. In Lemelerveld grijpt de tweededivisionist echter ternauwernood de winst: 26-27.

Nee, de supporters van Wijhe zijn er vooraf niet gerust op. ‘We moeten er niet te makkelijk over denken’, klinkt het meermaals op het gedeelte van de tribune waar de Wijhese fans zich verzameld hebben. De vrees die heerst voorafgaand aan het bekerduel met LHC blijkt gegrond te zijn.

Onbevangen en onbevreesd gaat de ploeg uit Lemelerveld in eigen huis van start tegen tweededivisionist Wijhe. Brutaal bijt de underdog van zich af. Eersteklasser LHC neemt in de eigen sporthal Heidepark halverwege de eerste helft een voorsprong van vier doelpunten en ziet Wijhe pas voor rust langszij komen. Na rust zijn het weliswaar de bezoekers die geruime tijd op voorsprong staan, maar groter dan een marge van twee doelpunten heeft de ploeg van trainer Laurens Beld zelden. In een zinderende slotfase kruipt Wijhe uiteindelijk dan ook door het oog van de naald: 26-27.

,,Heel jammer’', oordeelt LHC-coach Linda IJsseldijk over de nederlaag van haar ploeg. Een zege is immers dichtbij in de eerste ronde van de landelijke beker, tegen een team dat twee niveaus hoger acteert. Het was met recht een stunt geweest. ,,Als je kijkt naar de individuele kwaliteit, dan is Wijhe gewoon beter. Maar ik ben ontzettend trots op de meiden. Ze hebben keihard gewerkt.’'

De tevredenheid lijkt het nipt te winnen van de bittere teleurstelling bij IJsseldijk, die in Lemelerveld bezig is aan haar eerste seizoen. Als trainer van het eerste wel te verstaan. IJsseldijk is immers een kind van de club. Ze werd naar eigen zeggen groot bij LHC, waar ze haar handbalcarrière begon en in het eerste speelde. Bij de handbalvereniging uit Lemelerveld fungeerde ze jaren als jeugdtrainer en had ze de afgelopen seizoenen het tweede team onder haar hoede. ,,Maar ik heb altijd deze ambitie gehad’', zegt IJsseldijk over haar benoeming als trainer van het eerste team. ,,Dit is mijn club. Lekker in eigen dorp naar de handbal.’'

Ze had al eerder hoofdcoach kunnen worden bij LHC. Drie jaar gelden werd ze al eens gepolst voor de trainersfunctie. Ze hield echter de boot af. ,,Ik vroeg mezelf toen af: ‘moet ik dat wel doen?’ Er speelden toen nog veel meiden in het eerste met wie ik vroeger zelf gehandbald heb. Het voelde toen niet goed. Nu wel. Dat ik de meiden goed ken is een voordeel, maar kan ook een nadeel zijn. Maar de wisselwerking is goed, anders zet je niet zo’n goede wedstrijd neer.’'

IJsseldijk is in sporthal Heidepark de opvolgster van Laurens Beld. Voor de Wijhe-coach is het treffen met LHC een terugkeer in Lemelerveld. ,,Natuurlijk is het leuk om terug te zijn en de mensen weer te spreken. Ik heb hier drie goede jaren gehad’', zegt Beld. Hij bestempelt de zege van zijn Wijhe als terecht, al is hij ook opgelucht: ,,LHC grijpt zich vast in een tegenstander en probeert lang bij te blijven. Ze hebben ook gewoon goed gespeeld.’'

Bekerduels

Lettele heeft de uitstekende start in de hoofdklasse een vervolg gegeven in het bekertoernooi. De handbalsters versloegen gisteravond in Arnhem in de eerste ronde runner-up DFS met 27-15.

De koploper in de hoofdklasse won de eerste twee competitieduels ook overtuigend. ,,Het zegt dat andere ploegen nog niet helemaal in vorm zijn, maar we moeten voor ploegen zoals DFS blijven oppassen. Niet inzakken blijft een aandachtspunt”, zei trainer Ron Stege.

Nummer drie Broekland begon ook uitstekend aan de competitie, maar trok die lijn in de beker niet door: 28-25 verlies bij OBW in Zevenaar. ,,De verdediging stond niet goed”, aldus trainer Richard Groote Schaarsberg. 

Wesepe begon met twee zeperds het slechts aan de competitie. Zwolle gooide de hekkensluiter met één goal verschil uit de beker (29-28) door een benutte strafworp, dertig seconden voor tijd.