Volledig scherm
Loes Markerink, van renster tot koersdirecteur. © Gerard Vrakking

Loes Markerink in de leer als koersdirecteur in Drenthe


Loes Markerink wordt in maart 2019 assistent-koersdirecteur van de Ronde van Drenthe. Markerink was in 2006 zelf winnares van deze ronde, toen nog een driedaagse wedstrijd. 

De in Schalkhaar woonachtige Markerink was ook wereldkampioene bij de junior-vrouwen in Hamilton (2003). Eind 2010 hing ze haar racefiets aan de spreekwoordelijke wilgen, tegenwoordig is ze werkzaam als fysiotherapeut in Deventer.

Samen met oud-renster Christine Mos uit De Wijk wordt Markerink (32) klaargestoomd om op termijn, als wedstrijdleider, het stokje van Jan Nijmeijer over te nemen. 

Mos deed tijdens de afgelopen editie al de nodige ervaring op. Voor Markerink wordt het de eerste keer dat ze in de wagen van de koersdirectie gaat plaatsnemen. En dat is best een vreemd idee. ,,Een koers beleven vanaf de achterbank van een auto is iets waar ik me nu nog niet goed een voorstelling van kan maken”, zegt Markerink. ,,Toen Femmy van Issum van de Ronde van Drenthe me benaderde hoefde ik niet lang na te denken. Ik vind het echt een eer om samen met oud-collega Christine Mos zo’n belangrijke rol in de leiding bij één van de mooiste vrouwenkoersen van de wereld te mogen spelen.”

De Ronde van Drenthe is de enige eendaagse Women’s WorldTour-wedstrijd in Nederland.