Coach Eric Eisink en De Bevers blijven door de aangepaste reglementen van de volleybalbond behouden voor de eerste divisie.
Volledig scherm
Coach Eric Eisink en De Bevers blijven door de aangepaste reglementen van de volleybalbond behouden voor de eerste divisie. © Arjan Gotink

Mannen van EVV naar de topdivisie, vrouwen SVI en CSV degraderen

VOLLEYBALDe regionale volleybalteams weten waar zij aan toe zijn. De eindstand van het seizoen 2019/2020 wordt door de Nevobo bepaald op basis van het wedstrijdquotiënt: het aantal punten gedeeld door het aantal gespeelde wedstrijden.

,,Op basis van de vele duizenden reacties is gekozen voor een reële oplossing waarbij zoveel mogelijk de resultaten van het afgelopen seizoen zijn meegenomen. Dit geeft duidelijkheid’’, aldus directeur Guido Davio van de volleybalbond.

In het seizoen 2020/2021 wordt een extra topdivisie van 12 teams ingevoerd. Deze extra ruimte bovenin de pyramide maakt meer promoties mogelijk. Hierdoor promoveren in de eerste tot en met de derde divisie minimaal de nummers 1 én 2. Degradatie blijft beperkt tot de nummers 12.

VROUWEN


Voor Dynamo (17-29, vijfde in de topdivisie) was handhaving al zeker. In de eerste divisie A was de situatie voor Dash onzeker met een gedeelde tiende plek (16-27), maar door de extra topdivisie weten de volleybalsters uit Vorden nu dat ze in de eerste divisie blijven. Trainer Henk Wahl: ,,Het is mooi dat we er in blijven. Dat ze er een nieuwe divisie tussen zetten vind ik wel raar, want dit stond niet in de enquête van de Nevobo. We waren in de winning mood en ik denk dat we op eigen kracht ook hadden gered.’’ VC Zwolle 2 leek met een laatste plek (17-21) zeker van degradatie, maar blijft nu toch in de eerste divisie.

In de tweede divisie A promoveert VC Zwolle 3 als nummer één (16-68) van de competitie. Onderin blijft De Bevers uit Lemelerveld (elfde met 16-25) in de tweede divisie, ondanks 12 punten achterstand op de nummer tien. ,,Voor De Bevers is dit gunstig uitgevallen. Het was een moeilijke zaak geworden, daar moet ik eerlijk in zijn. We kunnen nu doorbouwen’’, aldus coach Eric Eisink. Dat geldt niet voor de Zwolse hekkensluiter CSV (17-13), dat een stapje terug moet doen.

De vrouwen van Dynamo krijgen komend seizoen in de topdivisie gezelschap van Alterno, dat uit de eredivisie is gevallen.
Volledig scherm
De vrouwen van Dynamo krijgen komend seizoen in de topdivisie gezelschap van Alterno, dat uit de eredivisie is gevallen. © Wout van Zoeren

In de tweede divisie B heeft SVI uit Zwolle pech. De club had Dynamo 2 met een verschil van twee punten nog in het vizier, maar degradeert als nummer laatst als enige wel (17-20). Trainer Peter Karreman knokte met zijn team het hele seizoen al tegen degradatie. ,,Na de 3-1 verlies in de laatste wedstrijd is Dynamo ons gepasseerd, dus dit is wel een beetje zuur. Aan de andere kant was de nummer 11 normaal gesproken ook gedegradeerd en heeft SVI geen team dat volgend jaar in de tweede divisie kan spelen’’, meent Karreman.

De vrouwen van Avior, koploper in de derde divisie B, klimmen op naar de tweede divisie.

MANNEN

EVV profiteert als vierde in de eerste divisie A (15-46) van de versterkte promotieregeling. Aanvoerder Wouter Gaillard: ,,De vierde plek in de eerste divisie is een prestatie die we nog nooit eerder behaald hebben; nu mogen we topdivisie spelen en dat is helemaal bijzonder.’’ De routinier (35) vraagt zich wel af of de Elburgers een team overhouden dat het niveau aankan. ,,Er stoppen er een paar spelers. Ik ga door ondanks twee berichtjes vanochtend van andere verenigingen.’’ Coach Harry van den Brink stopt ook.

Ook CSV heeft geluk. De ploeg uit Zwolle blijft ondanks de laatste plaats (17-23). in de eerste divisie A. Trainer Rik Kuiper is ‘blij verrast’ ,,Dit is hartstikke mooi. We stonden halverwege het seizoen laatste en als dat het meetmoment was, waren we gedegradeerd. De eerste divisie zal minder sterk worden. Daarin zijn wij, ondanks dat vier basisspelers stoppen, wel op ons plek.’’

De mannen van EVV kunnen aan de bak, ze spelen komend seizoen in de topdivisie.
Volledig scherm
De mannen van EVV kunnen aan de bak, ze spelen komend seizoen in de topdivisie. © Henri van der Beek

De mannen van Set-Up IJsselmuiden (vijfde, 17-46), VC Zwolle (zesde, 17-44) en SVI (zevende, 17-40) spelen ook volgend jaar in de tweede divisie A. Side-Out uit Slagharen (16-22) stijgt dankzij de rekenmethode van de onderste naar de elfde plek, genoeg voor handhaving. Hevoc (17-23) is het kind van de rekening. Side-Out coach Nico Huisman: ,,Mijn whatsapp ontplofte zo’n beetje na de uitspraak van de Nevobo. We zijn een keer op quotiënt geen kampioen geworden en nu blijven we er in, dat is wel lekker. We zijn hartstikke blij met nog een jaar tweede divisie. Deze oplossing doet voor iedereen het minste pijn.’’

In de tweede divisie B blijven Avior uit Deventer (vierde, 17-47), het Harderwijkse VVH (vijfde, 17-44) en BVC’73 uit Barchem (negende, 17-33) gewoon zitten waar ze zitten.