Volledig scherm
Na 29 jaar in de eredivisie is het Zwolse mannenvolleybal terug bij af, na de degradatie van Topvolleybal Zwolle resteert een team van VC Zwolle in de tweede divisie. © Frans Paalman

Mannen Zwolle niet in topdivisie, maar in tweede divisie

VOLLEYBALHet is niet gelukt. Na de degradatie van Topvolleybal Zwolle uit de eredivisie is ook een plaats in de topdivisie uit het zicht verdwenen. Het geld en een goede bestuurlijke invulling ontbreken om door te gaan met mannenvolleybal op het één na hoogste niveau.

VC Zwolle was bereid om een doorstart te maken met een volwaardig bestuur en een kwalitatief goede selectie. Het probleem was het vinden van voldoende bestuursleden voor de stichting en kaderleden op wedstrijddagen. Bovendien is een bedrag van 15.000 euro aan sponsorgeld noodzakelijk.

Na een aantal bijeenkomsten en een deadline van 22 april is de conclusie getrokken dat spelen in de topdivisie niet haalbaar is. Henk van Dijk (30) is de beoogde opvolger van Gert van Driel, de nieuwe voorzitter was nauw betrokken bij de besluitvorming. ,,We hadden het heel graag anders gezien maar we krijgen het niet op een verantwoorde manier voor elkaar. Er is op dit moment geen reële kans op een doorstart op topdivisie-niveau.”

Tweede divisie

Het Zwolse vlaggenschip zal uitkomen in de tweede divisie, waar Voorsterslag/VC Zwolle 2 afgelopen seizoen als zevende eindigde. Daarmee is het topvolleybal in Zwolle na 29 seizoenen eredivisie terug bij af. Van Dijk, afgelopen seizoen trainer-coach van dames 2, beseft dat. ,,Maar dat wil niet zeggen dat we niet ambitieus zijn. We hebben een mooie jonge lichting bij VC Zwolle/Voorsterslag en willen stap voor stap weer terug naar een acceptabel niveau. Daar zullen we onze uiterste best voor doen.”

Voor Jelle Hilarius, die naar Orion vertrekt, komt er een einde aan zijn missie om het Zwolse topvolleybal overeind te houden. ,,Het was niet eenvoudig maar we hebben er met Coníche/Topvolleybal Zwolle toch nog drie mooie jaren in de eredivisie van gemaakt. Het gat met de top wordt nu wel erg groot. Het wordt voor de club dus een zware maar wel mooie missie.”