Volledig scherm
Vermoeidheid en vreugde bij Léon Mak na de afsluitende 1500 meter, de atleet uit Heerde pakte verrassend zilver bij het EK O20. © Belga/Jasper Jacobs

Meerkamper Léon Mak verrast met zilver bij EK O20

ATLETIEKLéon Mak heeft bij het EK onder 20 in het Zweedse Boras verrassend de zilveren medaille gewonnen. De atleet uit Heerde was goed voor een persoonlijk puntenrecord, 7700 punten.

Het was pas de tweede tienkamp in anderhalf jaar die Mak door aanhoudend blessureleed af kon maken, maar die twee wedstrijden leverden de Heerdese atleet, uitkomend voor Daventria uit Deventer, wel de Nederlandse juniorentitel en EK-zilver op.

De 18-jarige Mak was op basis van zijn persoonlijk puntenrecord als vierde geplaatst en was op papier een medaillekandidaat. Maar na de eerste vijf onderdelen was hij pas negende. Op op de tweede dag (zaterdag) was het de vraag wat de pupil van Michel Knobbe goed kon maken op de top van het klassement. Een medaille leek nog haalbaar, maar het goud was al ver uit het zicht.

Bij het polsstokhoogspringen - zijn beste onderdeel - moest Mak het doen met een ietwat tegenvallende zesde plaats in zijn groep (4.60 meter), maar door onder meer een persoonlijk record op het speerwerpen (55.77 meter) stond hij voor de afsluitende 1500 meter al op zilver. Mak haalde op de slotafstand ondanks een aanval van kramp dik negen seconden van zijn beste tijd ooit af (4.39.15), en verdedigde zodoende zijn tweede plaats met verve. De Zwitser Simon Ehammer pakte met grote voorsprong de titel (7851 punten).

Bijzonder

,,Bizar’’, noemde Mak de medaille en het persoonlijke record na twee bewogen dagen. ,,Na het polsstokhoogspringen zat ik er doorheen. Dat verliep teleurstellend, net als het kogelstoten. Het is heel bijzonder dat ik dan toch een medaille haal.’’

In totaal noteerde Mak op vier van de tien onderdelen een pr, waardoor zijn puntenrecord naar 7700 punten werd opgeschroefd. Zijn Nederlandse rivalen Sven Roosen (zevende) en Sven Jansons (negende) deden niet voor de prijzen mee.

 1. ‘AustrianDutchSisters’ Sara en Femke zijn Nederlandse hoop op een olympische medaille tijdens de Winterspelen
  PREMIUM
  VIDEO

  ‘Austrian­Dut­ch­Sis­ters’ Sara en Femke zijn Nederland­se hoop op een olympische medaille tijdens de Winterspe­len

  Nederland of Oostenrijk. Het is een duivels dilemma, voor Sara Marita (18) en Femke (16) Kramer. De in Apeldoorn geboren zussen emigreerden met hun familie elf jaar geleden naar Oostenrijk en maken daar nu furore als schansspringster en biatlete. Voor de Oostenrijkse bond, maar met een dubbele nationaliteit. De Nederlandse Skivereniging heeft ze scherp op de radar. ,,De deur staat echt open.”
 1. Monique van Exter gaat voor het podium op het NK Driebanden in Marienberg
  PREMIUM

  Monique van Exter gaat voor het podium op het NK Driebanden in Marienberg

  De 53-jarige Monique van Exter uit Lelystad begon als 15-jarige al te biljarten in het buurthuis. ,,Ik ging daar bij een vereniging waar mijn broer ook speelde. In het begin was hij beter. Maar toen zijn ‘kleine zusje’ steeds beter werd, vond hij het minder leuk. Ik was toen al onder de indruk van het spel. Ik begon bij een damesbiljartclubje en daar was ik al snel de betere. Toen was er iemand die zei: ,,Ga eens bij een jeugdvereniging kijken.’’ Daar liepen veel mannen rond die biljartles gaven. Toen was ik helemaal bevangen door het spelletje.’’
 2. Apeldoornse amateurvoetballer Pernelly Biya: ‘Bij racisme direct het veld af en aangifte doen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Apeldoorn­se amateur­voet­bal­ler Pernelly Biya: ‘Bij racisme direct het veld af en aangifte doen’

  Apeldoorner Pernelly Biya (26) zag zondag op televisie hoe Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistische leuzen naar zijn hoofd kreeg geslingerd in de wedstrijd bij FC Den Bosch. Hij dacht meteen terug aan maart 2016. De toenmalige voetballer van VVOG uit Harderwijk (nu actief bij DOVO) werd getrakteerd op oerwoudgeluiden door supporters van tegenstander Harkemase Boys.