Vermoeidheid en vreugde bij Léon Mak na de afsluitende 1500 meter, de atleet uit Heerde pakte verrassend zilver bij het EK O20.
Volledig scherm
Vermoeidheid en vreugde bij Léon Mak na de afsluitende 1500 meter, de atleet uit Heerde pakte verrassend zilver bij het EK O20. © Belga/Jasper Jacobs

Meerkamper Léon Mak verrast met zilver bij EK O20

ATLETIEKLéon Mak heeft bij het EK onder 20 in het Zweedse Boras verrassend de zilveren medaille gewonnen. De atleet uit Heerde was goed voor een persoonlijk puntenrecord, 7700 punten.

Het was pas de tweede tienkamp in anderhalf jaar die Mak door aanhoudend blessureleed af kon maken, maar die twee wedstrijden leverden de Heerdese atleet, uitkomend voor Daventria uit Deventer, wel de Nederlandse juniorentitel en EK-zilver op.

De 18-jarige Mak was op basis van zijn persoonlijk puntenrecord als vierde geplaatst en was op papier een medaillekandidaat. Maar na de eerste vijf onderdelen was hij pas negende. Op op de tweede dag (zaterdag) was het de vraag wat de pupil van Michel Knobbe goed kon maken op de top van het klassement. Een medaille leek nog haalbaar, maar het goud was al ver uit het zicht.

Bij het polsstokhoogspringen - zijn beste onderdeel - moest Mak het doen met een ietwat tegenvallende zesde plaats in zijn groep (4.60 meter), maar door onder meer een persoonlijk record op het speerwerpen (55.77 meter) stond hij voor de afsluitende 1500 meter al op zilver. Mak haalde op de slotafstand ondanks een aanval van kramp dik negen seconden van zijn beste tijd ooit af (4.39.15), en verdedigde zodoende zijn tweede plaats met verve. De Zwitser Simon Ehammer pakte met grote voorsprong de titel (7851 punten).

Bijzonder

,,Bizar’’, noemde Mak de medaille en het persoonlijke record na twee bewogen dagen. ,,Na het polsstokhoogspringen zat ik er doorheen. Dat verliep teleurstellend, net als het kogelstoten. Het is heel bijzonder dat ik dan toch een medaille haal.’’

In totaal noteerde Mak op vier van de tien onderdelen een pr, waardoor zijn puntenrecord naar 7700 punten werd opgeschroefd. Zijn Nederlandse rivalen Sven Roosen (zevende) en Sven Jansons (negende) deden niet voor de prijzen mee.