Volledig scherm
Noa van Beek. © Rolf Hensel

Noa van Beeks pad naar golftop is al uitgetekend

GOLFTalent Noa van Beek timmert stevig aan de weg. De jonge golfster heeft de weg naar de top al zorgvuldig uitgestippeld. Haar laatste halte was het Open Engelse kampioenschap.

Woensdag werd ze 16 jaar. Maar dat heugelijke feit viert Noa van Beek in Engeland, waar ze meedoet aan het Open Engelse kampioenschap voor meisjes tot 16 jaar. Een mooie kans voor de geboren Zutphense, die momenteel in Oene woont, om zich te laten zien in een sterk internationaal veld.

Ze had nog meer te vieren, want de eerste klif werd woensdag omzeild. Ze haalde de cut, waardoor Van Beek ook gisteren op de slotdag nog actief was. ,,Het was mijn doelstelling door de kwalificatie te komen, nu ga ik voor een plekje in de top tien. Gezien de prestaties tot nu toe is dat mogelijk", vertelt ze vanuit England.

Mooie ervaring

Daar spelen is een mooie ervaring voor Van Beek. De sport is op de Britse eilanden veel groter dan in eigen land. ,,In Nederland is golf vrij onbekend, je merkt hier aan alles dat de mensen er veel over weten en liefhebbers zijn. Aan dit toernooi doen veel goede Engelse speelsters mee, dus dat is een mooie sportieve uitdaging."

Ze werd uitgezonden als lid van de Nederlandse jeugdselectie, samen met Sophie Korthuijs. Ook doen twee Nederlandse meisjes mee aan het toernooi onder 14 jaar, dat gelijktijdig wordt gehouden.

Uit alles blijkt dat Van Beek er alles al wil doen om te slagen in de sport. Ze heeft een zorgvuldig pad uitgestippeld. Het examenjaar voor de havo smeert ze uit over twee jaar, zodat ze tussendoor veel tijd heeft om te trainen. Uiteindelijk lonkt een plek op een college in de Verenigde Staten, noodzakelijk om de stap naar de top te zetten.

,,We zijn al aan het kijken wat een goede plek zou zijn, qua school, mogelijkheden voor de sport en omstandigheden. In Amerika zijn de voorwaarden en de trainingsfaciliteiten ideaal, het is het golfland bij uitstek."

Ze zal nog wel even geduld moeten betrachten. ,,Na de havo heb ik eerst nog een tussenjaar, waarin ik een baantje ga zoeken en daarnaast veel blijf trainen. Eerder willen mijn ouders me ook niet laten gaan", lacht ze.

Verbeteren handicap

Een eerste stap is nu het verbeteren van haar handicap. ,,Die wil ik terugbrengen naar 0,0 en dat betekent dat ik elke baan in principe in het gemiddelde aantal slagen dat ervoor staat moet kunnen halen. Dat is belangrijk, want met een lagere handicap kun je meedoen aan hoger aangeschreven toernooien en die ervaring heb je weer nodig om verder te komen.”

Ze realiseert zich dat het een hele uitdaging wordt om professioneel golfer te worden. ,,Bij de mannen wordt veel meer geld verdiend. Als vrouw moet je echt tot de wereldtop behoren om ervan te kunnen leven. Bovendien zijn de kosten hoog, door het vele reizen en de overnachtingen.”

Gebakje

Dat is allemaal van latere zorg. De focus is nu gericht op het Open Engelse kampioenschap en dat verloopt naar wens. Doordat ze woensdag al vroeg in de baan mocht, was er bovendien toch ook nog even tijd om haar verjaardag te vieren.

Van Beek: ,,Samen met de coach heb ik een gebakje gehaald en vanavond gaan we nog even lekker eten. En thuis haal ik dat het komend weekend wel in.”

  1. Zwaar trainingskamp geeft Carlijn Achtereekte uit Lettele een goed gevoel richting NK allround
    PREMIUM

    Zwaar trainings­kamp geeft Carlijn Achtereek­te uit Lettele een goed gevoel richting NK allround

    Acht van de negen dagen tijdens het trainingskamp in Collalbo scheen de zon. De prachtige omstandigheden in Italië konden Carlijn Achtereekte wel bekoren, maar de zware trainingen misschien nog wel meer. ,,Zware blokken en lang trainen vind ik heerlijk, dan heb je minder tijd om na te denken.” Dit weekend hoopt ze tijdens het NK een ticket te bemachtigen voor het WK allround in Hamar.