Quinton Faas (links) en Dirk-Jan Bouwman komen tijdens het NK uit op het onderdeel sabel: ,,In Apeldoorn kunnen wij meer vrienden en bekenden laten zien wat wij kunnen op de loper."
Volledig scherm
Quinton Faas (links) en Dirk-Jan Bouwman komen tijdens het NK uit op het onderdeel sabel: ,,In Apeldoorn kunnen wij meer vrienden en bekenden laten zien wat wij kunnen op de loper." © Kevin Hagens

Op eigen Apeldoornse loper schermkunstjes showen

NK EQUIPESHet Apeldoornse Surtout is al tien jaar op rij nationaal kampioen equipeschermen. Die titel wordt komend weekend in eigen stad - in Omnisport - met hand, tand én wapens verdedigd.

Surtout-lid Quinton Faas (19) vatte het plan op om het NK schermen voor equipes naar Apeldoorn te halen. ,,De afgelopen drie jaar werd het georganiseerd in Purmerend. Toen ik hoorde dat zij het niet meer wilden doen, heb ik bij Surtout aangegeven dat wij het konden organiseren", vertelt de Apeldoorner.

Enthousiast

De club was gelijk enthousiast. ,,In Apeldoorn kunnen we meer vrienden en bekenden laten zien wat wij kunnen op de loper. Onze eigen zaal is te klein, we zijn blij dat we in Omnisport terechtkunnen. Dat is ook goed voor de uitstraling van de sport."

De talentvolle Faas kwam de afgelopen twee jaar uit voor Surtout en heeft meer ervaren schermers in zijn team. ,,Robbert Goossens en Mike Goedhart schermen al jaren. Zij sporten iets minder door werk en studie, maar ze zijn essentieel onderdeel van ons team."

Het vierde teamlid is Dirk-Jan Bouwman (18). ,,Ik deed de afgelopen drie jaar al mee en ik train elke dag met Quinton. Wij maken samen onderdeel uit van TeamNL en doen ook mee aan EK's en WK's."

Snelste onderdeel

Faas en Bouwman komen uit op het onderdeel sabel. ,,Dat is het snelste onderdeel bij schermen. Het is heel belangrijk dat je een goede techniek en tactiek hebt, maar dat je ook in topconditie bent", legt Bouwman uit. Faas vult aan: ,,En juist op die drie vlakken lopen wij voor op de andere teams in Nederland. Zeker omdat wij elke dag met de sport bezig zijn."

Zowel Bouwman als Faas deed de afgelopen jaren veel ervaring op bij het EK en WK junioren. Faas: ,,Die ervaring is belangrijk. Ik merk dat ik soms nog weleens blokkeer op belangrijke momenten. Maar ook dat gaat langzaamaan steeds beter."

De teams uit Amsterdam en Delft zijn komend weekeinde de grote concurrenten voor Surtout. ,,Er doen acht teams mee aan dit NK. We worden waarschijnlijk als eerste geplaatst. Dat gaat namelijk op basis van de individuele ranking", vertellen de Apeldoorners.

Wisselen

Om kampioen te worden, zal Surtout drie wedstrijden moeten winnen: de eerste ronde, halve finale en finale. ,,In een wedstrijd speel je tot 45 punten. Wanneer één van beide spelers bij 5 punten is, wisselen de spelers op de loper. Dit gebeurt vervolgens weer bij 10, 15 enzovoort. De opstelling in de wedstrijden is dus belangrijk."

Coach George Dérop heeft gelukkig ervaring en hakte vaker met dit bijltje. ,,Wij hebben alle vertrouwen in een goede afloop."

Vrouwenteam

Naast het mannenteam van Surtout staat er ook een Apeldoornse vrouwenteam op de loper. Enli Chiang, Roos de Jong, Iris van Viegen en Astrid Visch-van Spijk doen voor het eerst mee aan het NK equipe.

De teams van Surtout spelen op zaterdag bij het onderdeel sabel. Het onderdeel floret wordt ook op zaterdag afgewerkt, zondag volgen de wedstrijden met de degen.