Volledig scherm
George Keijzer (l) en Roy Gerritsen zijn hoopvol voor de tweede seizoenshelft van Pickwick Players. © archief/FOTO HISSINK

Pickwick Players likt de wonden, maar er gloort hoop voor Deventer rugbyers

Door het missen van de promotiepoule in de tweede klasse Noord likken de rugbyers van de Pickwick Players de wonden. Spelers Roy Gerritsen en George Keijzer, die na het vertrek van Lammert Ruiter samen de rol van trainer overnamen, blikken daarom één wedstrijd voor het einde al terug op de eerste seizoenshelft.

Deze zomer dacht het duo nog dat, omdat er slechts twee spelers vertrokken, een plaats in de top zes een haalbare kaart zou zijn. De start in de competitie was echter niet best. Van de tien wedstrijden werden er maar drie gewonnen.

Jullie staan nu op de achtste plaats waardoor de doelstelling onhaalbaar is geworden. Hoe verklaren jullie dat?

Keijzer: ,,Het gat dat die spelers achterlieten was toch groter dan dat we aanvankelijk dachten. We hebben spelers vanuit de jeugd doorgeschoven, maar het is nooit een ingespeeld geheel geworden. Het heeft ons de hele eerste helft gekost om dat gat te dichten. Dat lijkt nu wel gelukt, maar niet op tijd."

Gerritsen: ,,In die zin hebben we geleerd dat we jongere spelers eerder bij het team moeten betrekken. Dat gaan we nu dus ook doen. Toch heeft het ook met geluk te maken. Als we in een paar wedstrijden een try meer drukken, hadden we die gewonnen. Het verschil met vorig seizoen is nu negen punten ten opzichte van de nummer zes met zondag nog één wedstrijd te gaan. Dat valt eigenlijk best mee."

Zoektocht

Nadat coach Lammert Ruiter vertrok en er geen nieuwe trainer gevonden werd, namen Keijzer en Gerritsen samen met twee ploeggenoten de trainingstaken over. In die situatie kon de club zich volgens het duo maximaal één jaar redden.

Dit geeft de noodzaak van een coach al aan. Wat ontbreekt er momenteel wat een vaste coach wel heeft?

Keijzer: ,,Je mist als het ware de directeur van het bedrijf die constant de leiding heeft. Iemand met overzicht die ingrijpt als er alleen maar geouwehoerd wordt voor de wedstrijd of als er veel te slap aan de wedstrijd begonnen wordt. We misten discipline in de wedstrijden. Omdat je twee petten op hebt, is het lastig om je spelers dan constant op hun flikker te geven. Je bent tenslotte ook gewoon hun ploeggenoot."

Gerritsen: ,,Er kwam toch veel meer op ons af dan vooraf gedacht. Soms duurde het bijvoorbeeld bij één van de oudere spelers veel te lang om de botte bijl te hanteren. Die was echter af en toe echt nodig."

De club is inmiddels in gesprek met een kandidaat. Wat voor een coach heeft deze ploeg volgens jullie nodig zodat de potentie, die er volgens jullie wel degelijk is, er volgend seizoen wel uit zal komen?

Keijzer: ,,Iemand die boven de ploeg staat en strikt is. Toch moeten we er ook mee kunnen lachen. We zijn niet zomaar een club. Presteren is belangrijk. Aan de andere kant zijn we geen ereklasser waar spelers betaald krijgen."

Gerritsen: ,,Gelukkig is de technische commissie nu eerder op zoek dan vorig seizoen. Ik denk dat het ze verrast heeft dat Ruiter ermee stopte en dat ze toen op zoek moesten. De nieuwe trainer moet iemand zijn die van spartaans rugby houdt, die de trainingen hard en fel leidt. Daarna moeten we er met diegene wel een gezellige avond van kunnen maken."

Met wat voor gevoel gaan jullie nu de degradatiepoule in?

Keijzer: ,,Met het idee de poule te winnen, dat zijn we aan onze stand verplicht. Iedereen in de groep denkt daar hetzelfde over."

Gerritsen: ,,Ik wil niet de positiviteitsgoeroe uithangen, maar we krijgen nu ploegen waar we allemaal van kunnen winnen. Het was anders geweest als we alle tien de wedstrijden verloren hadden. Het seizoen is zeker nog niet mislukt, dat is het pas als we zouden degraderen."