Volledig scherm
De schakers van Pallas willen verder dan de tweede klasse, maar niet alle leden van het team zullen dat meemaken. Morris Merza (midden boven): ,,We willen ex-Pallas-spelers terughalen." © eigen beeld

Promotie is voor Pallas pas het begin

SCHAKERS ZOEKEN VERSTERKINGAchteroverleunen? Niks daarvan! Er is werk aan de winkel voor Pallas. De tweede klasse mag voor de schakers niet het eindstation zijn. ,,Tot op zekere hoogte heiligt het doel de middelen."

De promotie van Pallas, dat zaterdag kampioen werd in de derde klasse, komt niet uit de lucht vallen. Al jaren spelen de Deventer schakers mee in de top. Maar Morris Merza, de sterkste speler van het team, wil nog meer. ,,Tweede klasse is nog lang niet genoeg. Ik wil doorstoten naar de eerste klasse en zelfs de Meesterklasse."

Middenmoter

Volgens de 27-jarige kopman is het huidige team sterk genoeg om in de tweede klasse niet in degradatieproblemen te komen. ,,Op papier zijn we volgend seizoen een middenmoter. Er heeft zich al één versterking aangediend, Wouter Waagmeester neemt de plaats van Jhonny Paans in, hij is een stabiele 2000+-speler. Dit kampioenschap nodigt uit. We willen een aantal ex-Pallas-spelers terughalen. Zoals Koen Lambrechts, die nu in Groningen speelt en Guido van Mierlo, die in de eerste klasse uitkomt voor het Nijmeegse UVS."

Dat die dadendrang - mits succesvol - ten koste zal gaan van enkele huidige eerste teamspelers noemt hij 'een moeilijke afweging'. ,,Maar tot op zekere hoogte heiligt het doel de middelen."

Hamerstuk

Het bestuur van de oudste Deventer sportclub - 20 november 1849 - bemoeit zich nauwelijks met de samenstelling van de teams. Voorzitter Gorrit Smit: ,,De teamleiders gaan samen met één bestuurslid om de tafel om aan het begin van het seizoen de teams samen te stellen. Het voorstel dat daaruit voortvloeit, is vervolgens een hamerstuk voor het bestuur."

Lambrechts (29) en Van Mierlo (28) reageerden verheugd op het succes van hun voormalige teamgenoten. Tot een terugkeer leidt dat enthousiasme vooralsnog niet. Lambrechts: ,,Ik had na hun voorlaatste duel nog contact met Morris en ze alle succes toegewenst. Maar teruggaan doe ik, voorlopig in ieder geval, nog niet. Ik speel nu net in een nieuw vriendenteam en ben al tien jaar weg."

Spoedig weerzien

De student heeft een rating van 2310 elo-punten en speelde al in de Meesterklasse en de eerste klasse. Met zijn huidige kameraden speelt hij in de derde klasse. Hij hoopt wél op een spoedig weerzien met zijn Deventer makkers. ,,Over twee jaar komen we elkaar hopelijk tegen in de tweede klasse."

De blijde boodschap was Van Mierlo (2160 punten) ook niet ontgaan. ,,Ik heb het altijd ontzettend naar mijn zin gehad bij Pallas. De gezelligheid was top, dat zou een reden kunnen zijn terug te gaan. Maar mijn huidige team is sterker, heeft meer potentie. Promoveert Pallas naar de eerste klasse, dan zou ik het overwegen opnieuw voor ze te gaan spelen."

Bas van Roosmalen (47), meermaals Deventer kampioen en ooit nationaal snelschaakkampioen onder 20 jaar - houdt de deur op een kier. De eigenaar van Pitch & Putt in Bussloo: ,,Als de nood aan de man komt en ze in problemen komen, kunnen ze voor enkele potjes een beroep op mij doen."