Volledig scherm
Marc Houtzager liep door een springfout de barrage van de Grote Prijs mis. © Pedro Sluiter Foto

Remco Been de snelste in barrage van Grote Prijs bij Jumping Zwolle

PAARDENSPORTDe favorieten struikelden in de Grote Prijs van Jumping Zwolle. Het erepodium werd daardoor gevuld met Nederlandse outsiders. Remco Been uit Wierden was met Holland van den Bisschop iedereen te snel af en incasseerde ruim 12.500 euro.

Winnaar Been en zijn secondanten Willem Greve (Formidable, tweede) en Jur Vrieling (Dallas, derde) werden gezien de enorme concurrentie niet tot de kanshebbers gerekend. Maar het pakte anders uit. Vrieling en Been plaatsten zich voor de barrage en dat voorbeeld werd gevolgd door Greve. Terwijl favorieten als Marc Houtzager (Edinus), Michael Greeve (Turbo Z) Hendrik-Jan Schuttert (Expensive) en Frank Schuttert (Queensland E) stuk voor stuk een fout maakten. Titelverdediger Marcus Ehning (Flippa K) werd uitgeschakeld met twee springfouten.

De Nederlanders maakten daarna de dienst uit in de winnaarsronde, waarin maar vijf combinaties aan de start stonden. Been wendde en keerde op prachtige wijze van de ene naar de andere hindernis en scheurde op volle snelheid met de snelle hengst door de IJsselhallen naar de eindstreep. Het was pas zijn vierde GP-zege in zijn carrière. ,,De basisronde was zwaar voor ons, maar gelukkig bleef alles liggen. Het liep vervolgens geweldig in de barrage, dat gebeurt niet zo vaak. Ik dacht: ik rijd volle bak naar de muur en dan zie ik wel. Dat je dan wint is prachtig.’’

 1. ‘AustrianDutchSisters’ Sara en Femke zijn Nederlandse hoop op een olympische medaille tijdens de Winterspelen
  PREMIUM
  VIDEO

  ‘Austrian­Dut­ch­Sis­ters’ Sara en Femke zijn Nederland­se hoop op een olympische medaille tijdens de Winterspe­len

  Nederland of Oostenrijk. Het is een duivels dilemma, voor Sara Marita (18) en Femke (16) Kramer. De in Apeldoorn geboren zussen emigreerden met hun familie elf jaar geleden naar Oostenrijk en maken daar nu furore als schansspringster en biatlete. Voor de Oostenrijkse bond, maar met een dubbele nationaliteit. De Nederlandse Skivereniging heeft ze scherp op de radar. ,,De deur staat echt open.”
 1. Monique van Exter gaat voor het podium op het NK Driebanden in Marienberg
  PREMIUM

  Monique van Exter gaat voor het podium op het NK Driebanden in Marienberg

  De 53-jarige Monique van Exter uit Lelystad begon als 15-jarige al te biljarten in het buurthuis. ,,Ik ging daar bij een vereniging waar mijn broer ook speelde. In het begin was hij beter. Maar toen zijn ‘kleine zusje’ steeds beter werd, vond hij het minder leuk. Ik was toen al onder de indruk van het spel. Ik begon bij een damesbiljartclubje en daar was ik al snel de betere. Toen was er iemand die zei: ,,Ga eens bij een jeugdvereniging kijken.’’ Daar liepen veel mannen rond die biljartles gaven. Toen was ik helemaal bevangen door het spelletje.’’
 2. Apeldoornse amateurvoetballer Pernelly Biya: ‘Bij racisme direct het veld af en aangifte doen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Apeldoorn­se amateur­voet­bal­ler Pernelly Biya: ‘Bij racisme direct het veld af en aangifte doen’

  Apeldoorner Pernelly Biya (26) zag zondag op televisie hoe Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistische leuzen naar zijn hoofd kreeg geslingerd in de wedstrijd bij FC Den Bosch. Hij dacht meteen terug aan maart 2016. De toenmalige voetballer van VVOG uit Harderwijk (nu actief bij DOVO) werd getrakteerd op oerwoudgeluiden door supporters van tegenstander Harkemase Boys.