Roel Bogie is pas 18, maar nu al kopman van De Toekomst

TAFELTENNISTafeltennisser Roel Bogie (18) verruilde de eredivisie vrijwillig voor het kopmanschap bij eerstedivisionist De Toekomst uit Lochem. ,,Een mooie uitdaging om een team op sleeptouw te nemen."

Soms kun je met een stap terug juist twee stappen vooruit zetten. Dit staaltje omdenken, dat van wijlen Johan Cruijff had kunnen zijn, bewoog Roel Bogie ertoe deze zomer de overstap te maken naar De Toekomst. De 18-jarige Nijmegenaar deed de afgelopen jaren de nodige ervaring op in de eredivisie, maar gaat nu bewust op een niveau lager een nieuwe uitdaging aan.

De Lochemse tafeltennisclub werd in het voorjaar kampioen van de tweede divisie en mag zich vanaf zaterdag in de eerste divisie gaan bewijzen. ,,Als kopman wil ik ervoor zorgen dat De Toekomst zich zonder problemen gaat handhaven", schetst Bogie de lat die hij voor zichzelf heeft gelegd.

De student accountancy aan de HAN acteerde vorig jaar met De Salamanders nog op het hoogste niveau van Nederland. Met de club uit Wateringen eindigde hij als vijfde in de competitie, waarbij Bogie zelf het hoogste winstpercentage van zijn team behaalde. ,,Rond de 60 procent."

Waarom zou je dan als piepjonge sportman vrijwillig een niveau lager gaan spelen? Bogie, die voorheen ook al in de eredivisie uitkwam voor Smash'70, legt uit: ,,In de eredivisie kom je steeds dezelfde tegenstanders tegen, bovendien is het verschil tussen de topploegen en de teams onderin erg groot. Ik had het eerlijk gezegd wel gezien in de eredivisie."

,,Bij De Toekomst word ik de onbetwiste kopman en dat brengt extra verantwoordelijkheid ee. Ik zie het als een mooie uitdaging in een nieuwe omgeving een team op sleeptouw te nemen."

Het eerste team van De Toekomst bestaat verder uit de vertrouwde gezichten, die vorig seizoen op overtuigende wijze de titel grepen in de tweede divisie: Erik Ernst en zijn dochter Emine en Rutger Carelse. Een mooie mix van routine en talent, vindt ook Bogie. Hij kent Emine Ernst al goed van (gezamenlijke) trainingen op Papendal.

De 15-jarige Lochemse brandt nog van ambitie. Ze doet alles voor haar sport en studeert, woont en traint op Papendal. Met als vurige wens ooit tot de top van Europa door te dringen.

Die droom heeft Bogie allang laten varen. ,,Tot mijn 16e had ik die ambitie ook, maar ik merkte dat een sociaal leven voor mij ook erg belangrijk is. Het is bovendien riskant alles opzij te zetten voor tafeltennis, de kans is klein dat je ervan kan leven."

Daar komt bij dat Bogie de begeleiding van talenten in Nederland ondermaats vindt, net als het algehele jeugdniveau. ,,De internationale toernooien met Nederland waren echt niet leuk."

Dan doelt hij vooral op het 'Spartaanse regime' dat volgens Bogie werd gehanteerd vanuit de bond. ,,Natuurlijk moet je keihard trainen, maar daarnaast vind ik dat je als jonge speler best wat vrijheid mag genieten. We mochten bijvoorbeeld niet eens bij medespelers op de kamer komen tijdens vrije uren. Met zo'n aanpak gaat de lol er snel van af."

Toch blijft het spelletje Bogie genoeg voldoening bieden. ,,En ik ben evengoed nog fanatiek. Ik eis van mezelf een winstpercentage van minimaal 80 procent."

Een rooskleurig perspectief voor De Toekomst.

Volledig scherm
Roel Bogie is pas 18, maar neemt komend seizoen eerstedivisionist De Toekomst uit Lochem al bij de hand. ,,Ik word de onbetwiste kopman en dat brengt extra verantwoordelijkheid." © Jeroen Meuwsen/Orange Pictures