Renners op de Holterberg in de editie van 2019 van de Ronde van Overijssel.
Volledig scherm
Renners op de Holterberg in de editie van 2019 van de Ronde van Overijssel. © Dick Soepenberg

Ronde van Overijssel wacht niet af en cancelt wedstrijd

CORONAAan de lijst afgezegde sportwedstrijden als gevolg van het coronavirus kan de Ronde van Overijssel toegevoegd worden. De UCI 1.2-wedstrijd voor mannen was voorzien voor zaterdag 2 mei, met star en finish in Rijssen, en zou dit keer Holten als dorp van de ronde eren. 

De organisatie heeft besloten geen alternatieve datum aan te vragen bij de wielerbonden, zoals de Zuiderzeeronde en de Omloop van Noord-West Overijssel wel doen.

Afgelasting niet verplicht

Met de datum van begin mei is afgelasting nog niet verplicht. Zowel de internationale wielerbond UCI als de nationale federatie KNWU hebben alle wedstrijden tot eind april geschrapt. Daarmee had de Ronde van Overijssel een mooi eerste doel kunnen zijn voor coureurs uit binnen- en buitenland, maar de organisatie van één van de oudste wedstrijden van ons land – het zou de 68ste editie worden – wilde niet tot het allerlaatst in onzekerheid verkeren. Eén keer eerder ging de wedstrijd niet door, dat was in 2001, toen het MKZ-virus een deel van het land lam legde.

Holland Cup

De organisatie van de Ronde van Overijssel gaat zich nu richten op de editie van 2021. De wedstrijd maakt deel uit van de Holland Cup, die moet nu met minimaal een wedstrijd minder verder. Ook de Arno Wallaard Memorial (18 april) maakt deel uit van deze reeks, die organisatie wil nog wel een andere datum zoeken.

Overijssels Mooiste

De editie van 2019 van ‘Overijssels Mooiste’ werd gewonnen door Nils Eekhoff uit de opleidingsploeg van Team Sunweb. Later dat jaar kwam de renner uit Rijssenhout als eerste over de streep op het WK voor beloften in het Britse Harrogate, maar deze titel werd hem ontnomen als gevolg van stayeren. Met het schrappen van deze editie van de Ronde van Overijssel blijft het wachten op een nieuwe Overijsselse winnaar, de laatste was in 2000 Bart Boom uit Enter.