Volledig scherm
Anne van der Breggen komt na een indrukwekkende inhaalrace als eerste vrouw over de finish © MaxiPromo

Run Bike Run breedtesport pur sang

In de derde wedstrijd van de Veluwse RunBikeRun competitie werd de lijn van de vorige wedstrijden doorgetrokken. Het werd in Oldebroek een mix van serieuze duatleten, beginners en… een wereldkampioen wielrennen.

Anne van der Breggen had zich namelijk gemeld aan de start. De wielrenster kon het niet laten maar leek na een ronde lopen niet mee te doen om de prijzen. Eenmaal de wielrenschoenen aan, kantelde dat beeld echter. Op het zeer technische parcours van ATB vereniging Oldenbroek haalde ze op indrukwekkende wijze alles en iedereen in om uiteindelijk met 13 seconde voorsprong de wedstrijd te winnen, vlak voor Sandra de Jonge en Marie Klein. 

De laatst had vol bewondering van der Breggen aanschouwd. ,,Hoe zij me voorbij kwam op de fiets, niet normaal. Het was een heel bochtig parcours. Maar hoe zij op haar fiets die bochten neemt, wauw! Daar kan ik nog wel wat van leren”. Klein uit Hattem kreeg drie jaar geleden een blessure en besloot het zwempak aan te trekken. De fiets volgde niet veel later en een triatlete was geboren. ,,Het is super leuk om de drie sporten te combineren. Ik heb inmiddels een hele triatlon achter de rug. In de winter vind ik die duatlons erg leuk. Zeker vandaag, te nat vind ik niet aantrekkelijk”. 

Rick Celie uit Harderwijk kwam met een brede lach over de finish. Vlak voor van der Breggen. ,,Het ging boven verwachting. Ik ben van de week ziek geweest maar vrijdag net weer beter. Ik ben voorzichtig begonnen maar het ging eigenlijk heel lekker dus ik heb kunnen doortrekken”. De 17-jarige wielrenner heeft de switch naar de triatlonsport ook gemaakt. ,,Ik fiets bij de Noordveluwe maar mijn moeder deed wel eens mee aan een duatlon. Dat leek mij ook wel wat. Inmiddels ben ik lid geworden bij Athlos die meer en meer triatleten krijgt. Daar doe ik de looptrainingen. Zwemmen was voor mij lastig maar van de Woelwaters krijgen we eens per maand een techniektraining en dat scheelt heel veel”. 

Celie kan juist genieten van de offroad discipline en natte parcours. “Geef mij maar modder”. Van der Breggen zal het houden bij deze ene keer. ,,Het is superleuk als afwisseling hoor. Maar lopen is niet echt mijn ding. Het was nu lekker in de buurt. De focus gaat vanaf nu volledig naar de weg en de Olympische Spelen”.

De organisatie was content. Het circuit heeft een duidelijk aantrekkende werking. Van topsporters en mensen die eens willen ruiken aan de afwisseling in de natuur.