Anish Giri (rechts) analyseert zijn partij met coach Erwin l’Ami en Jeroen Bosch (midden). Ook de schaakwereld staat stil na het afgebroken kandidatentoernooi.
Volledig scherm
Anish Giri (rechts) analyseert zijn partij met coach Erwin l’Ami en Jeroen Bosch (midden). Ook de schaakwereld staat stil na het afgebroken kandidatentoernooi. © Alina l'Ami

Schaakbond ziet tijdens de stilte mooie initiatieven ontstaan op internet

CORONADe afmetingen van een gemiddeld schaakbord zijn 40 bij 40 centimeter. Leg het op een tafel, zet daar weer twee stoelen achter en de afstand tussen beide spelers is ongeveer anderhalve meter. Wat dat betreft was het dus niet zo vreemd dat de wereldschaakbond FIDE het kandidatentoernooi in Jekaterinenburg door liet gaan. 

Het ging goed tot afgelopen donderdag, de dag waarop de Russische regering het luchtruim sloot. Jeroen Bosch, technisch directeur van de Schaakbond: ,,Er bestond altijd een kans dat het toernooi tussentijds werd afgebroken. Maar we hadden niet verwacht dat het om déze reden zou zijn.”

Volgens Bosch, opgegroeid in Hardenberg, woonachtig in Nijmegen en werkzaam bij de KNSB in Haarlem, heeft de wereldschaakbond zich bij de beslissing om het toernooi door te laten gaan, laten leiden door de regels van het organiserende land. ,,Op dat moment merkte men in Rusland nog weinig van het coronavirus, er was geen pandemie.” 

Tijdens het toernooi werden alle schakers twee keer per dag gecontroleerd en stond er steevast een potje ontsmettings-gel naast het bord. Als één van de acht spelers besmet bleek met het coronavirus, zou het toernooi per direct worden beëindigd. 

Onder de schakers de Nederlander Anish Giri, met wie Bosch gedurende het toernooi geregeld app-contact onderhield. ,,Anish is inmiddels weer terug in Nederland. De FIDE is van plan het toernooi uit te laten spelen, het is echter maar de vraag wanneer dat gaat gebeuren.” De winnaar van het toernooi speelt in een tweekamp om de wereldtitel tegen Magnus Carlsen.

Knoop

Vóór de coronatijd werkte Bosch één dag per week op het bondsbureau in Haarlem. Momenteel werkt hij álle dagen vanuit huis. ,,Online houd ik contact met zijn collega’s. In mijn rol als td ben ik verantwoordelijk voor topschaken en talentontwikkeling. Een van de mooie kanten aan deze functie is dat ik steeds nieuw talent zie bovendrijven. Anish ken ik bijvoorbeeld al een jaar of tien.” 

Quote

Het is nog maar de vraag of het NK in juli wel door kan gaan

Jeroen Bosch, Schaakbond

Bosch’ collega’s krijgen momenteel vooral vragen van schaakverenigingen omtrent online-schaken en -trainingen. De verschuiving naar online is een logische, want de KNSB zag zich onlangs al genoodzaakt de nationale competitie stil te leggen. ,,Ook de FIDE maakte bekend om de Schaakolympiade van komende zomer een jaar uit te stellen. Voor onszelf is het nog maar de vraag of het NK in juli wel door kan gaan. Die knoop zal uiterlijk 1 mei worden doorgehakt.”

Initiatieven

Naast afgelastingen ontstaan er, wederom online, echter ook mooie initiatieven. Vanuit de Chinese bond ontving Bosch het verzoek vijf talentvolle jeugdspelers te selecteren voor een online landentoernooi. ,,Op 18 en 19 april strijden China, Rusland, Frankrijk, de VS en Nederland tegen elkaar. We gaan de komende tijd bekijken wie we namens ons land naar voren schuiven.” 

De schaakbond heeft ook in tijden dat er minder aan echte borden wordt geschaakt, dus genoeg om over na te denken.