Volledig scherm
Hendrik-Jan Schuttert was met Expensive goed voor een vijfde plaats in de GP van Nörten-Hardenberg. © BSR Agency

Schuttert heeft met Expensive een potentieel toppaard

PAARDENSPORTHendrik-Jan Schuttert sloeg het NK over omdat hij er nog niet helemaal van overtuigd was dat zijn paard Expensive klaar was voor het hoogste niveau. Maar het zit wel goed met de combinatie.

In de driesterren Grote Prijs van het Duitse Nörten-Hardenberg was de Ommense springruiter met het dier slechts één van de vijf combinaties die het zware parcours met hindernissen tot de maximale hoogte van 1.60 zonder strafpunten overleefde. In de barrage sprong de combinatie vervolgens door twee springfouten naar de vijfde plaats, goed voor 3000 euro en een flink aantal punten voor de wereldranglijst.

,,Je moet doen wat het paard aangeeft. Ik wilde eerst op een normaal concours bevestigd zien dat hij dit niveau aankon. Om dat voor het eerst uit te proberen op een kampioenschap, waar je meerdere rondes springt, vond ik dat niet verantwoord.”

Met Expensive werd Schuttert begin vorige maand zesde in de driesterren GP van het Belgische Lanaken. Het paard is in vorm, dus gaat de ruiter volgende week met Expensive met vertrouwen naar het driesterren concours van Eindhoven, een echte klassieker. ,,Nu hij dit heeft laten zien lijkt hij er definitief klaar voor om op het hoogste internationale niveau door te stoten.”

Broer Frank Schuttert

In Eindhoven komt hij ook zijn broer Frank Schuttert tegen, de titelhouder die op de laatste dag van de Global Tour-wedstrijd in Madrid de hoofdproef won. Daarmee verdiende hij liefst 25.000 euro en een hoop punten voor de ranking, zodat hij het toernooi na het missen van de GP zaterdag met Lyonel, waarmee hij verrassend vierde werd op het NK, het toernooi uitstekend afsloot.

Met zijn andere nieuwe aanwinst Queensland E reed Schuttert zondag zowel het basisparcours als de barrage foutloos. Hij zag dat Rouvener Marc Houtzager met Edinus in dezelfde rubriek zevende werd. ,,Met een paard dat je net rijdt zo presteren, dat is geweldig. De barrage liep precies zoals gepland.”