Slot geniet van uniek toernooi met Suriname

WK KORFBALPuntspeler Vladimir Slot debuteerde met Suriname bij het WK korfbal. Een historische gebeurtenis, maar de Kampense nieuwkomer van DOS'46 uit Nijeveen heeft nog wel wat wensen over.

Meedoen aan het WK korfbal is maar voor weinig Nederlanders weggelegd. Vladimir Slot, die deze zomer Wit-Blauw verruilt voor DOS'46, speelde tijdens het WK met Suriname. Voor het vaderland van Slots oma werd het toernooi een succes (plaats 6), voor de puntspeler zelf meer een aaneenschakelingen van tegenslagen. ,,Het was een unieke ervaring, echt een korfbalfeest. Maar ik heb niet gekregen waarvoor ik ben gekomen."

Slots Surinaamse avontuur is een wonderlijk verhaal. SCO-trainer Riko Kruit combineerde tot april jongstleden zijn trainersklus in Friesland met het bondscoachschap van Suriname. De trainer van SCO liet zijn oog vallen op de 21-jarige rasaanvaller uit Kampen. Slot paste beleefd voor een overstap naar Oldeholtpade, maar de twee raakten wel aan de praat. 

Kruit zag kansen voor het Surinaamse team. ,,Mijn opa heeft een Indonesische achtergrond, mijn oma komt uit Suriname. Ik ben er zelf nog nooit geweest, laat staan dat ik ooit over deze mogelijkheid had nagedacht. Maar het was natuurlijk een unieke kans.”

,,Het leek me prachtig om te helpen korfbal in Suriname weer populair te maken. Onze wedstrijden zijn live op televisie uitgezonden, bij een grote omroep. Er hebben vast veel mensen naar gekeken. Maar de volgende stap is dat het ook weer gespeeld gaat worden. Daar moet nog wel een hoop voor gebeuren. Ik draag daar graag een steentje aan bij."

In Durban verbleven alle korfballers in hetzelfde hotel. Ook Oranje met Harjan Visscher (DOS'46), met wie Slot samenspeelde in de jeugd van Wit-Blauw. ,,Het is bijzonder om elkaar daar weer tegen te komen. Al heeft het Nederlands team duidelijk een heel andere aanpak dan wij. Bij Nederland is alles perfect geregeld en iedereen staat vooral in de serieuze stand. Bij ons was na de wedstrijden ook de andere kant belangrijk.”

,,De interactie met de andere landen, de ervaring op zich. Nederland is ook het enige land dat het financieel lukt om mee te doen zonder bijdrage van de spelers. Alle andere spelers moeten zelf een deel of het hele ticket naar zo'n WK betalen. We hadden graag tegen Nederland gespeeld, maar verloren van China (21-20, MS) en kwamen aan de andere kant van het schema terecht.''

In de kwartfinale verloor Suriname nipt van toernooiverrassing Taiwan (18-20). ,,Maar we zijn heel trots op onze plek bij de top 6. Dat doel is bereikt, de volgende stap is dat we ook echt naar Suriname gaan om de sport te promoten, bijvoorbeeld door clinics te geven."

Mede door een blessure - ontstoken kniepees - moest Slot het doen met een bijrol, hij was topscorer (acht treffers) tegen het nietige Macau. ,,Ik kwam in de eerste plaats voor de prestatie, dat is niet meegevallen. Desondanks is het spelen voor Suriname een unieke ervaring waar ik van geniet. Hopelijk sta ik er over vier jaar weer.”

Volledig scherm
Vladimir Slot gaat kaatsen voor de vrije bal tijdens het wereldkampioenschap. De Kampenaar bereikte met Suriname de zesde plaats, maar speelde zelf voor zijn gevoel te weinig. © Marco Spelten