De kans is groot dat Barry Wijers (l) en zijn teamgenoten van Smash'70 zeker nog een jaar bij elkaar blijven.
Volledig scherm
De kans is groot dat Barry Wijers (l) en zijn teamgenoten van Smash'70 zeker nog een jaar bij elkaar blijven. © Pedro Sluiter Foto

Smash’70 een jaar langer kampioen, maar ‘Tafeltennis is van ondergeschikt belang in deze crisis’

coronaIn navolging van veel andere sporten heeft ook de Nationale Tafeltennis Bond (NTTB) besloten de competitie vanwege de coronacrisis af te breken. Dat betekent dat landskampioen Smash’70 uit Hattem is uitgespeeld. Coach Gerben Last kan niet anders dan begrip opbrengen voor het besluit.

Geen titelprolongatie, maar evengoed geen troonopvolger…

Last: ,,Dat is precies waar wij het in onze groepsapp over hadden. Martijn (De Vries, speler van Smash, TW) stuurde al: ‘Nu zijn we in ieder geval nog een seizoen de landskampioen.’ Hij heeft wel gelijk.’’

Wat dacht je toen je het nieuws vernam?

,,Ik hield er natuurlijk al wel rekening mee. De ene na de andere sportbond beëindigde de competitie, dan weet je dat het een kwestie van tijd is voordat het definitieve bericht vanuit onze bond volgt. Tja, wat moet ik er van zeggen? Het seizoen is over. Enerzijds jammer, want we waren goed op weg onszelf een goede uitgangspositie voor de play-offs te verschaffen. Maar dat is bijzaak. Deze beslissing is méér dan terecht, volstrekt logisch en begrijpelijk. Tafeltennis is nu even van ondergeschikt belang. De volksgezondheid gaat voor.”

Kom je de dagen een beetje door zonder tafeltennis?

,,Ik heb me nog geen seconde verveeld. Als docent Maatschappijleer op het CSE ben ik druk met het ontwikkelen van onlinelessen en contacten met mijn mentorleerlingen uit 5 havo. Een flinke uitdaging, want op dat vlak hebben we nog wel een aantal stappen te zetten. Mijn leerlingen vragen zich natuurlijk af of ze straks een diploma krijgen nu de eindexamens geschrapt zijn. Werk genoeg dus. Een docent zit nooit stil. In de vrije uurtjes zit ik met mijn hengel aan de gracht in Kampen, vissen op steur. En met de buurman heb ik al overlegd om na het corona-gebeuren samen een schutting te plaatsen.”

En hoe zit het met de selectie van Smash’70 voor komend seizoen. Staat dat al in de steigers?

,,De komende periode gaan we officieel de contracten verlengen. Ik kan je al wel vertellen dat Barry Wijers, Koen Hageraats en Martijn de Vries zo goed als zeker blijven. Zelf ga ik ook door als coach. Net als dit seizoen zal ik incidenteel als speler in actie komen. We bekijken nog of we een vijfde speler aan kunnen trekken. In ons kampioensjaar hadden we natuurlijk de beschikking over Viktor Brodd, een topspeler. De vraag is nu of er geld beschikbaar is om opnieuw een speler van zijn kaliber aan te trekken. Dat zal de komende maanden wel duidelijk worden.”