Volledig scherm
De Ster van Zwolle beleeft op 29 februari haar zestigste editie en voert de renners onder meer langs Hasselt. © Freddy Schinkel

Ster van Zwolle in topcompetitie én op internationale kalender

WIELRENNENDe Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie heeft de wielerkalender voor 2020 bekend gemaakt. De regionale klassiekers starten op 29 februari met de Ster van Zwolle. Deze wedstrijd viert de 60ste editie met én een plek in de topcompetitie én een plaats op de internationale kalender.

Daarmee heeft de openingsklassieker van het Nederlandse wegseizoen dezelfde 1.2-status als de Ronde van Overijssel, die op 2 mei start vanuit Rijssen en ook over de Sallandse Heuvelrug trekt. Met de Omloop van de IJsseldelta voor vrouwen (6 juni) heeft de regio nog een derde internationale eendagswedstrijd op de planning staan.

Voor de elite en beloften zijn ook de Parel van de Veluwe (3 juni) en de Zuiderzeeronde (25 april) nog van belang. De wedstrijden van De IJsselstreek hebben als onderdeel van de clubcompetitie geen directe garantie dat er politiebegeleiding is, maar men is hoopvol dat er ook in 2020 agenten beschikbaar zijn. ,,Er zijn nu nog geen signalen dat het anders is”, laat een woordvoerder weten naar aanleiding van het voornemen van de politie om het aantal te begeleiden wielerwedstrijden tot de helft terug te brengen. Wie geen agenten toegewezen krijgt, moet op een lokale omloop gaan organiseren.

Het lijkt erop dat de Omloop van Noord-West Overijssel (4 april) die dans ontspringt, omdat zij als onderdeel van de nieuwe KNWU Topcompetitie voor junioren en junior-vrouwen een aanbeveling krijgen voor politiebegeleiding. De Flevotour (9 mei) heeft die status niet en moet dus afwachten hoe de regionale politie dat oppikt. Het seizoen eindigt traditiegetrouw met het Nederlands Club Kampioenschap in Dronten. Die wedstrijd staat voor 26 september gepland.