Siska Hoekstra doet er namens Regio Zwolle alles aan om de bal in het spel te houden.
Volledig scherm
Siska Hoekstra doet er namens Regio Zwolle alles aan om de bal in het spel te houden. © Pedro Sluiter Foto

Talenten Regio Zwolle mogen meer lef en brutaliteit tonen

VOLLEYBALStatistieken liegen nooit. De pik-orde in de kampioenspoule bij de volleybalvrouwen is wel duidelijk met drie topploegen. En daar hoort Regio Zwolle Volleybal niet bij.

Apollo 8 en Eurosped gunden tegenstanders VC Sneek en FAST zaterdag geen set. Dat ging een dapper spelend Regio Zwolle Volleybal tegen topfavoriet Sliedrecht Sport beter af. De Zwolse vrouwen wonnen de eerste set verrassend met 25-19, maar gingen met 1-3 onderuit.

‘We kunnen vrijuit spelen’ en ‘hiervan moeten we vooral genieten’. Het waren veelgehoorde opmerkingen in het Zwolse kamp, hoogstwaarschijnlijk ingegeven door opluchting na het ontlopen van de degradatiepoule. Want het halen van de play-offs was allemaal wel heel erg op het nippertje voor Regio Zwolle dat zonder bonuspunten begint aan de eindrondes.

Nu coach Wilfried Groothuis zijn afscheid heeft aangekondigd is het ongewis welke koers de clubleiding gaat varen. Blijven inzetten op jonge talenten of een mix creëren van jeugd en gearriveerde speelsters? De grillige prestatiereeks bewijst dat dit seizoen de juiste verhoudingen in dat opzicht misschien wel ontbraken. Penningmeester Roel Reinders van de Stichting Regio Zwolle Volleybal is daarover duidelijk. ,,We blijven vooral inzetten op talentontwikkeling. Dat is voor ons toch dé basis. Wij gaan binnenkort in gesprek met kandidaat-opvolgers voor Wilfried. Zij weten hoe wij erin staan.”

Servicedruk

Tegen Sliedrecht Sport komt de jonge Zwolse ploeg prima voor de dag. Althans in de eerste set, een deel van het derde en vooral in het vierde bedrijf. ,,Maar je weet dat ze aanvallend zo sterk en doeltreffend zijn dat je continu gefocust moet blijven. Toen in de tweede set de servicedruk bij ons compleet wegviel bij ons was het ineens 7-16’’, constateert Esther Hullegie.

Vorig seizoen speelde de routinier (27) nog voor de Zuid-Hollandse ploeg en kent de kwaliteiten als geen ander. ,,Je moet durven tegen ze. De eerste set was in dat opzicht top. Vrijuit spelen en kansen zoeken. In de tweede set was het verval te groot.” Na de 11-25 nam Hullegie in de derde set de passer-loperpositie over van Siska Hoekstra. Na een lange periode van herstel speelde ze in twee sets een best acceptabele partij. ,,Ik maakte mijn punten en ook over de passing was ik niet ontevreden. Maar ik ben er natuurlijk nog lang niet, dat weet ik zelf maar al te goed.”

In de derde set wordt Regio Zwolle Volleybal weer wat brutaler en maakt er nog een echte wedstrijd van. Na de 19-25 in set drie is daarna bij 25-25 een barrage dichtbij. Het gebeurt niet omdat de gasten net te professioneel zijn. Via 25-27 wordt het 1-3. Hullegie wordt na afloop flink geknuffeld door voormalige ploeggenotes. ,,Ik heb in Sliedrecht echt een geweldige tijd gehad. Maar ik speel nu in Zwolle. En er zit hier veel talent en kwaliteit. Maar dan mag je ook tegen de landskampioen best wat meer lef en brutaliteit tonen.”

Vrouwen, eredivisie: Regio Zwolle Volleybal - Sliedrecht Sport 1-3 (25-19, 11-25, 19-25, 25-27).
Stand kampioensgroep: Sliedrecht Sport 1-8, Eurosped 1-7, Apollo 8 1-6, Sneek 1-2, FAST 1-1, Regio Zwolle 1-0.