Wesley Koolhof trainde jaren bij Jörgen ten Hove in Apeldoorn.
Volledig scherm
Wesley Koolhof trainde jaren bij Jörgen ten Hove in Apeldoorn. © Jan van den Brink

Ten Hove supertrots op Neerlands beste dubbelaar

TENNISWesley Koolhof is sinds maandag de beste Nederlander op de werelddubbelranglijst. En dat vervult de tennisser met trots. Precies dezelfde gemoedstoestand heerst bij Jörgen ten Hove, de Apeldoornse trainer die Koolhof vijf jaar onder z'n hoede had en mocht kenden.

,,Ik ben echt supertrots", zegt Ten Hove, trainer bij de Apeldoornse tennisclub Daisy. ,,Het is niet veel trainers gegeven te hebben mogen werken met iemand die op de 23e plek van de wereld terechtkomt. Bovendien heb ik nog bijna dagelijks contact met Wesley en zijn huidige trainer Marco Kroes, het is mooi om te zien hoe hij maar blijft groeien."

Hoogtepunt

Dat leidde deze week tot de status van Neerlands beste dubbelaar. ,,Jean-Julien Rojer was jaren verreweg de beste van Nederland", zegt Koolhof (30) zelf over het nieuwe hoogtepunt in zijn loopbaan. ,,Ik keek tegen hem op, kon alleen dromen van wat hij bereikte. Dat ik hem nu voorbij ben, maakt me trots."

Bewuste keuze

Koolhof staat nu op plek 23, Rojer is de nummer 27. De Duivenaar heeft die status te danken aan zijn sterke optreden van de laatste weken, met finales in Miami, Monte Carlo en Boedapest. Maar het is bovenal het gevolg van een bewuste keuze voor het dubbelspel. Begin 2015 werd Matwé Middelkoop zijn vaste partner. ,,Alles ging heel hard", zegt de toenmalige nummer 221 van de werelddubbelranglijst nu, na 142 toernooien, 40 finales en 22 eindzeges. ,,Alle doelen die we ons stelden, haalden we veel sneller dan gedacht. Plek bij de eerste 100, eerste ATP-toernooi, eerste Grand Slam."

Onvermijdbaar

Het duo ging na 2,5 jaar uit elkaar. Moeilijk, maar ook onvermijdbaar op de route naar de wereldtop, weet Koolhof, die vorige week een magische barrière doorbrak: hij kwam de mondiale top-30 in. Dat had hij in 2015 niet durven denken. ,,Wel gehoopt. Maar écht durven denken? Nee, zeker niet. Nu wil ik wel doorpakken. Op zijn minst op deze plek blijven, liever richting top 20, top 10. Het klinkt misschien gek, maar een finale van een ATP250 halen en zelfs winnen, is niet meer genoeg. Het gaat nu steeds meer om de echte toptoernooien, zoals de masters en de Grand Slams."

Beter worden

Het zal Jörgen ten Hove niet verbazen als Koolhof de mondiale top 10 haalt. ,,Toen wij nog samenwerkten, evalueerden we elk half jaar en was de centrale vraag: ben je de laatste 6 maanden weer beter geworden?", vertelt de trainer, die Koolhof op zijn 16e 'ontving' en op zijn 21e in het Duitse Halle 'onderbracht'. Het antwoord was altijd bevestigend en hij wordt nu nog steeds elk 'half jaar' beter. Wesley was toen al, en is nog steeds, een keiharde werker en heel gedisciplineerd. Hij moet gewoon - en hem kennende zal hij dat ook vast doen - volhouden. Dan komt die top 10 wel in orde."