Volledig scherm
Michael van der Mark was zeer succesvol op Ten Kate-motoren. De racetak van het team uit Nieuwleusen is nu failliet verklaard. © Pro Shots/Dwight Rompas

Ten Kate Racing uit Nieuwleusen failliet verklaard

MOTORSPORTTen Kate Racing uit Nieuwleusen is failliet. Het betekent het einde van een raceteam, dat tien wereldtitels veroverde in de Superbike- en de Supersport-klasse.

Het team uit Nieuwleusen, gedragen door Gerrit en Ronald ten Kate, is het slachtoffer geworden van de late beslissing van Honda Europe om het samenwerkingscontract niet te verlengen. Honda heeft komend seizoen wel weer een team in het wereldkampioenschap, maar die formatie wordt aangestuurd vanuit Japan, met ondersteuning van het Italiaanse Althea Racing.

Ten Kate had Honda Europe gevraagd al vroeg in het seizoen – voor de zomer – een beslissing te nemen over de toekomst. Omdat het besluit heel laat viel, kreeg Ten Kate geen mogelijkheid meer om een contract te sluiten met een andere fabrikant. Alle budgetten van de fabrikanten voor 2019 waren al ingevuld. Dinsdagmorgen werd het faillissement van Ten Kate Racing door de rechter uitgesproken. Circa twintig mensen verliezen hun baan.

Tien titels

Ten Kate had sinds 1995 een raceteam, dat in 2001 voor het eerst deelnam aan het wereldkampioenschap. Het team veroverde met Honda-motoren tien wereldtitels; één bij de Superbikes (James Toseland, 2007) en negen in de Supersport-klasse, waaronder een titel voor Michael van der Mark (2014).

Het faillissement betreft alleen de racetak van Ten Kate. De motorzaak in Nieuwleusen blijft gewoon bestaan.