Thuis tussen de stroopwafels

Voor het eerst in Europa kijkt Joshua Lynch zijn ogen uit. De Canadees is de nieuwe spelverdeler bij Coniche/Topvolleybal Zwolle.

Joshua Lynch (24) begint zaterdag met zijn team aan de competitie, tegen SSS. Een monoloog.

,,Ik ben hier een week of vijf en ik heb nu al een verslaving opgelopen. Stroopwafels, die zijn zo lekker. Ik kende ze niet toen ik hier kwam. Ik wil niet meer zonder. Als ik een slechte training heb gehad, dan koop ik bij de Jumbo in Assendorp zo'n pak met twaalf stroopwafels. En die gaan dan allemaal op."

IJshockey

,,Ik kom uit Windsor, Ontario. Dat is in het zuiden van Canada. Ik groeide op met ijshockey, zoals bijna iedereen bij ons. Mijn vader is al 25 jaar volleybalcoach en mijn broer speelde het ook fanatiek. Ik niet, ik deed aan ijshockey. Totdat mijn vader een jaar of zeven geleden coach werd van het volleybalprogramma op de universiteit. Toen heeft hij mij er van overtuigd om te gaan volleyballen. Dat ben ik gaan doen. Eigenlijk begin ik dit seizoen pas aan mijn zevende seizoen als volleyballer. Crazy toch?"

,,Ik studeerde Fitness en Health en speelde bij het St. Claire college team. Met dat team heb ik individueel wel wat prijzen gepakt, maar met het team bleven we steken op een tweede plek. Afgelopen jaar was ik klaar met mijn studie. Toen heb ik vooral getraind met het team. Af en toe speelde ik een wedstrijd in een niet-officiële competitie om fit te blijven."

Try-out

,,Deze zomer trainde ik in Slovenië en Italië, toen mijn zaakwaarnemer Joost Kooistra belde. Zijn oude club Zwolle zocht nog een spelverdeler. Toen ik aankwam in Nederland, gingen we in één keer door naar de sporthal. Er was niemand anders dan Jelle Hilarius. We hebben meteen twee uur getraind. Het was een try-out om te kijken of ze me wilden hebben. Na die twee uur waren ze overtuigd. Ik wist toen nog niets van het concept van de club. Zelfregulerend zijn, ik kende het totaal niet. Het is volgens mij uniek in de wereld, maar ik wilde er graag deel van uitmaken."

,,De eerste twee weken woonde ik in het centrum van Zwolle. Dat was tijdens de kermis. Ik heb in alle attracties wel gezeten, haha. Ik had toch tijd over. Het gaf me ook de mogelijkheid om het centrum goed te bekijken. De Peperbus en alle historische gebouwen zijn echt heel mooi. Al verbaas ik me nog dagelijks over Nederland, hoor. De koekjes bij de koffie, waarom? En jullie hebben zulke kleine kopjes. Ik ben bekers koffie gewend, waarbij je je afvraagt wat je met zoveel koffie moet."

Superdutch

,,Toen ik met de trein aankwam, kreeg ik een bericht van Jelle dat ik me 'superdutch' moest vervoeren. Bracht hij me een fiets. Moest ik met koffer en tas door de stad fietsen. Ik had het tien jaar niet meer gedaan, maar ik vind het geweldig. De jongens namen me laatst mee de stad in om bij een studentenclub bier te drinken. Zag ik drie mensen op één fiets, twee meiden achterop en een jongen maar trappen. Dat zijn van die dingen die ik echt niet ken."

,,Ik ben alleen nog maar in Zwolle geweest, omdat we iedere dag trainen. Eind december hebben we een periode vrij, dan wil ik reizen. Naar Amsterdam, Rotterdam en misschien nog wel naar Duitsland of Spanje. Ik ben nu hier, naar huis gaan kan altijd nog. Ik wil genieten en er alles uithalen om er een goed jaar van te maken. Dan zien we daarna wel weer verder."

Volledig scherm
Joshua Lynch voelt zich al helemaal thuis in de Zwolse binnenstad. © Frans Paalman