Volledig scherm
Tim Naberman, (links, met vader Erik en broer Sam) fietst in 2019 voor de opleidingsploeg van Sunweb. © Freddy Schinkel

Tim Naberman: ‘Team Sunweb ziet mijn mogelijkheden’

Wielrenner Tim Naberman (19) rijdt in 2019 voor de opleidingsploeg van Team Sunweb. Daarmee zet de inwoner van Genemuiden de stap van clubniveau (De Jonge Renner) naar continentaal niveau.

De zoon van voormalig topamateur Erik Naberman werd in de zomer van 2017 al getest door de begeleidingsstaf van Sunweb, maar dat leverde niets concreets op. Bij de invulling van de ploeg voor 2019 werd wel weer aan Naberman gedacht. De ploegleiding ziet mogelijkheden in de renner die dit jaar tweede was in een criterium in Eindhoven en vijfde op het districtskampioenschap in Hellendoorn. Als junior stond hij - in de kleuren van de Noordwesthoek - als derde op het podium van de Omloop van Noord-West Overijssel.

,,Nadat ik in de zomer van 2017 aan hun talentdagen deelnam, is besloten wel samen te werken, maar het leek hen beter dat ik eerst een jaar op clubniveau ging rijden. De stap van de junioren naar de elite/beloften is best groot. Ik heb bij De Jonge Renner wel gereden op de trainingsschema’s van Team Sunweb en men heeft ook mijn trainings- en wedstrijdgegevens gekregen. Daaruit bleek dat ik voldoende progressie gemaakt heb om de stap naar het continentale niveau te zetten.’’

Plafond

Naberman kan bij Sunweb uitvinden waar zijn plafond ligt. ,,Ik hoop komend jaar weer veel te leren en me verder te ontwikkelen. Bij een team als de opleidingsploeg van Sunweb kun je echt ontdekken waar je mogelijkheden liggen. Zal ik een goede helper worden of juist een afmaker? Dat hoop ik de komende seizoenen uit te vinden.”

Het talent is dus op basis van zijn mogelijkheden aangetrokken, en niet zozeer op grond van zijn uitslagen. ,,Ik heb er dit jaar wel eens moeite mee gehad om na een sterke wedstrijd een topklassering in de wacht te slepen. Dat ontbrak er uiteindelijk vaak aan. Dat is ook deel van mijn leerproces komend jaar: leren om mee te spelen voor de prijzen. Het mooie van Team Sunweb is dat ze wel het potentieel in me gezien hebben en het vertrouwen hebben om met me in zee te gaan.”