Tom Clavel uit Apeldoorn met wereldtoppers op de tennisbaan

Voor tennisser Tom Clavel was het ABN AMRO-toernooi in Rotterdam een bijzondere ervaring. De Apeldoorner stond als hitting partner met wereldtoppers op de baan. ,,Dat was supergaaf.”

Clavel (22) wil de ATP-tour bereiken, het hoogste niveau binnen het tennis. ,,Ik moet veel wedstrijden spelen in het future-circuit. Daar hoop ik ATP-punten te behalen, om zo bij grotere toernooien binnen te komen”, zegt Clavel.

Hij is fulltime tennisser, met zijn bachelor bedrijfskunde op zak. De eerste vijf future-toernooien zijn achter de rug, bij het NK miste Clavel het hoofdtoernooi op een haar.

Quote

Ik kon meer toernooien spelen, maar wilde bewust beschik­baar zijn voor het ABN AM­RO-toer­nooi

Tom Clavel, Tennisser

Hij speelde deze maand één wedstrijd in Antalya, Turkije. ,,Ik kon meer toernooien spelen, maar wilde bewust beschikbaar zijn voor het ABN AMRO-toernooi.” Dat was een goede keuze, zo bleek. Niet om zelf mee te doen, maar als sparringpartner van de topspelers. ,,Ik speel competitie in Halle. Daar traint Nikoloz Basilashvili uit Georgië, de nummer 28 van de wereld.”

In een eerder stadium had Clavel al aangegeven dat hij beschikbaar was, vorige week was het zover. ,,Basilashvili was de donderdag vóór het toernooi al in Rotterdam. Toen waren er nog niet veel andere spelers en daarom vroeg hij mij om mee te gaan. Dat was al mooi.”

Om nooit te vergeten

Het werd voor Clavel een week om nooit te vergeten. ,,Ik werd voor vrijdag gevraagd en zo kwam ik verder in het wereldje terecht. Uiteindelijk was ik er de hele week."

Quote

Zo stond ik ineens te spelen met Tsitsipas en Medvedev. Twee top 10-spe­lers. Fantas­tisch

Tom Clavel, Tennisser

De topspelers konden voor een hitting partner bij de organisatie terecht en het nummer van Clavel was bekend. ,,Zo stond ik ineens te spelen met Tsitsipas en Medvedev. Twee top 10-spelers. Dat was natuurlijk fantastisch.”

Bijgeloof

Het werd nog mooier. ,,Het grappige was dat ik ook speelde met Monfils en Auger-Aliassime, de finalisten. Elke keer nadat ik met ze had ingespeeld, wonnen ze hun partij. De volgende dag vroegen ze, een beetje uit bijgeloof, of ik weer beschikbaar was.”

Het draaide erop uit dat Clavel de warming-up deed met beide finalisten. ,,Ze wilden allebei op een andere tijd inspelen, dat kwam voor mij mooi uit.” Een loopbaan als mondiale hitting partner zit er niet meteen in. ,,Maar voor Rotterdam van 2021 ben ik wel weer gevraagd.”

Quote

Doordat ze me steeds terugvroe­gen, heb ik ook meer zelfver­trou­wen gekregen. Dat doen ze toch niet voor niets

Tom Clavel, Tennisser

De trainingsweek helpt Clavel bij zijn eigen loopbaan. ,,Doordat ze me steeds terugvroegen, heb ik ook meer zelfvertrouwen gekregen. Dat doen ze toch niet voor niets.”

Volgende week staat Clavel in Portugal zelf weer op de baan. ,,Ik hoop daar weer groei te kunnen laten zien.”

Reizen zonder coach

Na een week in Nederland volgen meer evenementen in Portugal, in Faro en Loule. ,,Ik reis zonder coach. Ik train bij Tjerk Bogtstra in Doorn en bij Jörgen ten Hove in Apeldoorn, maar zij kunnen helaas niet mee.”

Het doel is het veroveren van de eerste ATP-punten. ,,Het moet binnenkort een keer allemaal mijn kant op vallen. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Tom Clavel was sparringpartner van Tsitsipas, Medvedev en Monfils, maar geeft zijn eigen loopbaan nu weer voorrang.
Volledig scherm
Tom Clavel was sparringpartner van Tsitsipas, Medvedev en Monfils, maar geeft zijn eigen loopbaan nu weer voorrang. © Kevin Hagens