Dankzij de beslissing van het KNKV gaan de oranjehemden van Unitas naar de hoofdklasse, rivaal De Meeuwen blijft achter in de overgangsklasse.
Volledig scherm
Dankzij de beslissing van het KNKV gaan de oranjehemden van Unitas naar de hoofdklasse, rivaal De Meeuwen blijft achter in de overgangsklasse. © Bram van de Biezen

Unitas promoveert achter groene tafel naar de hoofdklasse

KORFBALDe nationale bond KNKV heeft knopen doorgehakt over het op 23 maart abrupt beëindigde seizoen vanwege het coronavirus. De veldcompetitie 2019/2020 in het wedstrijdkorfbal wordt als niet gespeeld beschouwd. Voor de zaalcompetitie wordt de tussenstand als eindstand aangemerkt.

Het gehele veldseizoen is aangemerkt als ‘niet gespeeld’, omdat het bondsbestuur van mening is dat hieraan geen waarde kan worden toegekend, aangezien deze pas op of iets over de helft was. Er zijn geen kampioenen of degradanten.

Invoering extra klasse

De zaalcompetitie is drie ronden voor het einde beëindigd. De stand na elf wedstrijden wordt nu als eindstand gezien, met de daarbij behorende promotie- en degradatieregeling. De bond overweegt wel de invoering van een klasse tussen de korfballeague en hoofdklasse ‘om de sportieve schade te beperken en de doorstroming van de beste teams te bevorderen’. De bond wil de mogelijkheid openhouden om de beslissende duels in de korfballeague en de hoofdklasse nog te laten spelen.

Dit betekent dat Unitas kampioen is in de overgangsklasse B en ASVD degradeert. In de eerste klasse B zou KV Apeldoorn op basis van het wedstrijdreglement degraderen omdat het bij de drie slechtste nummers zeven hoort. Zes teams zouden een beslissingswedstrijd moeten spelen om drie plaatsen in de eerste klasse, maar de slechtste drie degraderen nu vermoedelijk, onder wie KV Apeldoorn.

Overal naast grijpen

In de tweede klasse C degradeert Elburg. Devinco (zesde) is ten opzichte van Zwart Wit op basis van doelsaldo (-21 om -30) veilig. In 2D is Sparta Nijkerk kampioen op doelsaldo (+53 om +37)  en grijpt KVZ uit Zutphen, dat op het veld bovenaan stond, overal naast.

Overgangsklasse A
DOS Kampen, Kampen: vierde plaats

Overgangsklasse B
Unitas, Harderwijk: kampioen, promotie naar hoofdklasse
De Meeuwen, Putten: tweede plaats
Wit-Blauw, Kampen: vierde plaats
ASVD, Dronten: achtste plaats, degradatie

Eerste klasse A
KIOS R.: Ruinerwold: tweede plaats

Eerste klasse B
Juventa, Hardenberg: zesde plaats
KV Apeldoorn, Apeldoorn: zevende plaats, lot onbekend

Eerste klasse D
Dindoa, Ermelo: vierde plaats

Tweede klasse B
Oranje Zwart, Zwolle: derde plaats

Tweede klasse C
Rood-Wit, Wezep: derde plaats
Hellas’63, Nunspeet: vijfde plaats
Devinco, Deventer: zesde plaats
Elburg: achtste plaats, degradatie naar derde klasse

Tweede klasse D
Sparta Nijkerk: kampioen, promotie naar eerste klasse
KVZ, Zutphen: tweede plaats

Tweede klasse H
Exakwa, Lelystad: vierde plaats