Van der Breggen wil Van Vleuten niet kopiëren

videoAnna van der Breggen stond na afloop van het WK weer met zilver tijdrijden op het podium. Voor de derde keer op dit onderdeel en voor de vierde keer op een individueel WK-onderdeel. Annemiek van Vleuten bleef haar dit keer dertig seconden voor. Hoewel Van Vleuten succesvol is met een geheel eigen aanpak, zou de Zwolse er niet aan moeten denken om die werkwijze te moeten kopiëren. ,,Dat zou ik zelfs voor goud niet over hebben."

Het zijn krasse woorden van de renster van Boels-Dolmans, die met zilver wel blij kon zijn. ,,Het blijft bijzonder om bij de besten van de wereld te horen, qua klassering ben ik heel dichtbij het goud, maar het lukte net niet. Het is historisch om met drie op het podium te staan, maar ik zou natuurlijk graag wat aan de volgorde gedaan hebben." 

Eigen traject

Van Vleuten koos een geheel eigen traject richting dit WK. Ze sloeg de WK ploegentijdrit van zondag over, brengt veel tijd door op hoogtestage en stippelt een geheel eigen programma uit, krijgt daar van haar team ook de vrijheid voor. ,,Ik ben er eigenlijk niet zo mee bezig hoe Annemiek zich voorbereidt, ik doe mijn eigen aanloop naar een WK Tijdrijden, werk aan de details, probeer zelf zo goed mogelijk te zijn. Maar of ik haar werkwijze zou willen kopiëren? Nee, ik moet er niet aan denken. Ik ben met Ellen van Dijk op hoogtestage geweest en we waren het er over eens dat wij dat niet zoveel maanden in een jaar zouden willen, zouden kunnen. Ik heb toch ook mensen nodig om me heen en dan bedoel ik niet alleen andere wielrenners. Ik wil heel graag goud winnen, ook op dit onderdeel, maar als de prijs die ik moet betalen is dat ik de werkwijze van Annemiek helemaal over neem, dan heb ik die er niet voor over. Het is ook maar de vraag of het voor mij zou werken, iedereen moet denk ik doen waar hij of zij zich goed bij voelt."

Nieuwe kans

Zaterdag wacht een nieuwe kans op de wereldtitel, dan wordt de wegwedstrijd verreden. ,,Het is een mooi parcours, maar in tegenstelling tot bij de mannen ontbeert onze ronde de steile stukken waar je echt het verschil kan maken. Het kan daardoor misschien een tactische wedstrijd worden. Je kunt overal aanvallen. Maar als land zijn we favoriet met een sterk team, we willen graag wereldkampioene worden met Nederland. Uiteraard sta ik dan wel graag op de hoogste trede van het podium."

Annemiek van Vleuten ,  Anna van der Breggen en Ellen van Dijk  met hun medailles.
Volledig scherm
Annemiek van Vleuten , Anna van der Breggen en Ellen van Dijk met hun medailles. © EPA