Volledig scherm
Als het aan Steven van der Horst ligt gaat in Nederland de rugbysport eindelijk eens meetellen. © Kevin Hagens

Van der Horst is stapelverliefd op 'verboden' sport

RUGBYSteven van der Horst (16) maakt komend seizoen deel uit van Oranje onder 17. De rugbyer van het Apeldoornse The Rams hoopt met zijn generatie de sport in Nederland eindelijk eens op de kaart te zetten.

Hoewel zijn vader Sander al dertig jaar rugbytrainer is, ontraadde hij de jonge Steven om op rugby te gaan. ,,Mijn ouders vonden mij veel te onhandig en dachten dat ik ongelukken zou maken", diept Van der Horst op zijn geheugen.

Een paar jaar later mocht hij toch een keer meetrainen. ,,Ik werd verliefd op de sport en sinds mijn 12e speel ik competitie.”

Hij omschrijft zichzelf als een snelle en technische speler. ,,Ik ben zeker geen krachtpatser", weet de jongeling, ,,ik moet het van mijn inzicht hebben.”

Opnieuw bewijzen

Dat leidt vooralsnog tot een plek in Oranje onder 17. Helemaal uit de lucht vallen kwam die selectie voor Van der Horst niet. Vorig jaar maakte hij al deel uit van het team onder 16, maar toch moest hij zich opnieuw bewijzen. ,,Er waren vijf selectiedagen, waar onderlinge wedstrijden werden gespeeld. Tijdens de laatste dag kregen we te horen of we bij Jong Oranje zaten.”

Van der Horst is komend seizoen dus weer van de partij en maakt zo deel uit van een lichting die het rugby eindelijk eens echt op de kaart moet zetten in Nederland.

,,Dit is het tweede jaar dat we met deze groep bij elkaar zijn. Het was vorig jaar voor het eerst dat er een selectie was voor onder 16, daardoor zijn we nu al een stuk verder.” 

Een keer per maand komen de spelers bij elkaar voor een training en tussendoor zijn de coaches ook beschikbaar voor vragen en tips. ,,Het komende jaar gaan we meer trainen op techniek en tactiek. We gaan oefeninterlands spelen tegen België en Duitsland en misschien tegen Wales. Ons grootste doel dit jaar is een internationaal toernooi in Hilversum, met Pasen. Uiteindelijk hopen we ons te plaatsen voor het EK van 2021."

De rugbysport lijkt eindelijk te ontwaken in Nederland en dat is ook te zien aan de groei. ,,Ik weet nog dat ik bij een wedstrijd was van Oranje waar met veel trots werd aangekondigd dat de bond achtduizend leden had. Dit jaar waren er alleen in mijn leeftijdscategorie al vierhonderd deelnemers aan de selectiedagen."

Bijna failliet

Een zelfde ontwikkeling heeft de Apeldoornse club The Rams doorgemaakt. ,,Een jaar of tien terug waren er nog zo'n twintig spelers en was de club bijna failliet. Zeven jaar geleden begon het weer te groeien en nu hebben we 250 leden", schetst Van der Horst de verrijzenis van de club.

Hij speelt er voor zijn plezier. ,,Ik vind het er leuk en het is mijn club. Door de tips van trainers als mijn vader en Sylvan Vonken, die zelf ook in Jong Oranje heeft gespeeld, kan ik het nodige leren. Als ik over een paar jaar ga studeren in Utrecht, ga ik misschien daar wel spelen bij de club die in de Ereklasse speelt."

Olympische Spelen

Hoewel rugby sinds 2016 weer olympisch is, worden de mannen van Oranje daar voorlopig niet verwacht. ,,Op de Olympische Spelen wordt een andere spelvorm gespeeld, de sevens, wij focussen ons op het reguliere fifteens rules.”

Hij tipt wel de Nederlandse vrouwen. ,,Zij zijn sterk in sevens. Het wordt niet makkelijk, maar misschien kunnen zij zich plaatsen voor Tokio 2020.”