Volledig scherm
Sara van Disseldorp vindt het spannend bij Oranje: ,,Ik moet nu tegen de top van Nederland turnen. Tegen olympisch kampioen Sanne Wevers zelfs. Maar ik hoef ze niet gelijk te verslaan." © Lars Smook

Van Disseldorp: vrolijke turnster en een familiemens

Turnen, turnen, turnen. En turnen. Maar als het volle schema van Sara van Disseldorp het toelaat, zoekt de kersverse Oranje-klant uit Vierakker de familiewarmte op. ,,Dat maakt me extra vrolijk."

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en turnster Sara van Disseldorp (15) uit Vierakker heeft haar eerste doel al bereikt: ze werd toegevoegd aan de Oranje-selectie. De volgende stap is het uitbreiden van haar programma en een plek in de trajectselectie voor het WK in oktober.

Oranje-debutant

Het EK, in april in Polen, komt volgens de Oranje-debutant nog te vroeg. ,,Ik kom pas net kijken bij de senioren en moet op elk toestel echt mijn programma nog uitbreiden", zegt Van Disseldorp. ,,Daar neem ik nu de tijd voor. Dit jaar wil ik vooral een goed NK turnen. Daarnaast hoop ik een plekje in de WK-trajectselectie te veroveren."

De wereldtitelstrijd in Stuttgart is voor de Nederlandse turnsters kwalificatiemoment voor de Spelen van 2020. ,,Het is ontzettend belangrijk, daarom verwacht ik niet dat ze eerstejaars senioren zoals ik meenemen. Dat is te riskant. Maar van zo'n WK-traject kan ik ook veel leren. Zo'n traject meemaken zou ik ook al ontzettend gaaf vinden. Bovendien weet je maar nooit wat er gebeurt."

Stijgende lijn

Van Disseldorp hoopt vooral de stijgende lijn van 2018 voort te zetten. ,,Vorig jaar heb ik het bij het NK en het EK junioren ontzettend goed gedaan. Het EK was mijn eerste grote toernooi voor Nederland, tot aan dat evenement had ik alleen vriendschappelijke wedstrijden geturnd. Daarom was het extra bijzonder en vooral ook leerzaam. Dat ik ook de vloerfinale haalde, was een hoogtepunt voor me. De finale was heel speciaal."

Toch wil de turnster van TON Almelo niet te lang stilstaan bij 2018. ,,Het was mooi, maar nu ik in het echte Oranje zit, merk ik dat ik nog superveel kan en moet leren. De ervaren senioren zijn heel stabiel en netjes. Soms krijg je door hun prestaties even het gevoel dat je een beetje achterloopt. Maar ik weet ook dat ik mezelf niet te veel met hen moet vergelijken. Ik hoop juist veel van ze te leren."

Ontwikkeling

Maar spannend vindt ze het wel. ,,Ik moet nu tegen de top van Nederland turnen. Tegen olympisch kampioene Sanne Wevers zelfs. Dat wordt nog wat. Maar ik hoef ze niet meteen te verslaan. Mijn ontwikkeling is vooral belangrijk. Ik denk dat ik uiteindelijk een belangrijke bijdrage kan leveren."

Naast het volle turnschema maakt Van Disseldorp graag tijd vrij voor haar familie. ,,Ik heb twee zussen en een broer, maar we wonen niet allemaal meer thuis. Als we met zijn allen zijn, is dat heel speciaal. Dat is misschien iets kleins, maar het maakt me wel extra vrolijk."

Chagrijnig

Van Disseldorp benadrukt het woord 'extra', want vrolijk is ze eigenlijk altijd. ,,Ik lach altijd, ben altijd blij. Als ik chagrijnig of stil ben, valt het direct op. Vragen ze thuis gelijk wat er aan de hand is."

Het eerste jaar als seniorturnster gaat ze vol enthousiasme tegemoet. ,,Mijn eerste doel, het halen van Oranje, heb ik al binnen. Nu is het een kwestie van doorpakken."