Volleybaldier wordt waterrat bij polosters uit Apeldoorn

HAROLD WIJNGAARDSVolleyballer Harold Wijngaards is opeens te vinden aan de rand van het zwembad, als coach van de waterpolosters van Aquapoldro. ,,Er zijn wel overeenkomsten.''

Afgelopen seizoen moesten de waterpolosters van Aquapoldro zelf zorgen voor de coaching tijdens hun wedstrijden. Nu is dat verleden tijd, ze kunnen rekenen op de vakkundige aanwijzingen van Harold Wijngaards. Zijn tips en tricks zullen echter niet zo zeer gericht zijn op de waterpolotactiek of -techniek, want Wijngaards heeft daar naar eigen zeggen nog weinig kaas van gegeten. Zijn verleden ligt namelijk niet in het zwembad, maar op het volleybalveld.

,,Ik ben ruim 40 jaar actief geweest in het volleybal", licht de energieke coach uit Ugchelen (64) toe. ,,Als speler en coach bij diverse verenigingen, het laatst bij Blok Vaassen. Het zwembad is mij echter niet geheel vreemd, want toen mijn kinderen zwemles kregen heb ik jaren bestuurswerk gedaan bij de Watervrienden. Dan heb je het wel over zo'n 25 jaar geleden. Ik ben echter altijd blijven volleyballen, tot ik op een gegeven moment merkte dat het lichaam niet meer deed wat mijn geest wilde. Dat was een mooi moment om te stoppen en mij met andere dingen bezig te gaan houden."

Verzoek

In eerste instantie was dat geen waterpolo. Toch had keepster Debora Maassen, een kennis van Wijngaards, al een paar keer gepolst of hij iets voelde voor de coaching van haar team. Een verzoek waar hij uiteindelijk voor zwichtte.

,,Ik ben eerst maar eens gaan kijken. Na een gesprek met aanvoerster Lisa Hengeveld en vervolgens met het hele team, bleek er een zodanig klik te zijn, dat ik uiteindelijk ja heb gezegd. De tijd was er voor mij ook wel rijp voor. Ik heb door mijn werkzaamheden meer vrije tijd, vind het belangrijk iets binnen Apeldoorn te doen. En sport trekt mij sowieso wel aan."

AGOVV-bloed

Dat is niet zo verwonderlijk voor iemand die uit een familie komt waar het blauw-witte AGOVV-bloed bij veel gezinsleden door de aderen stroomde. Opa, vader, broer en oom: allemaal hebben ze jarenlang de kleuren van de Apeldoornse voetbalvereniging verdedigd.

Het is bijna een wonder te noemen dat Wijngaards aan de rand van het zwembad is beland en niet langs de lijn. ,,Ja,het had ook anders kunnen lopen, maar het is toch waterpolo geworden", aldus de kersverse coach, die zowel vanuit zijn beroep als digitaliseerder van organisaties als vanuit zijn volleybalverleden elementen meeneemt naar zijn nieuwe sport.

Teambuilding

Wijngaards: ,,Er zijn natuurlijk veel overeenkomsten. In mijn werk houd ik mij bezig met het veranderen van organisaties en het meekrijgen van mensen. Zaken waar je uiteraard als sportcoach ook mee te maken hebt. Ook teambuilding, het verwerken van teleurstellingen, omgaan met kritiek. Dat zijn allemaal zaken die volgens mij voor alle teamsporten belangrijk zijn. Hier wil ik ook als eerste mee aan de slag", zegt Wijngaards.

Tijdens de eerste maanden krijgt hij daarbij op de bank hulp van mensen die wel verstand van het spelletje hebben. In de tussentijd probeert hij zich zo snel mogelijk de fijne kneepjes van het waterpolo eigen te maken. ,,Alhoewel, kneepjes mag niet meer bij deze sport, want de regels voor lichamelijk contact zijn flink aangepast. Nog z'n verandering waarmee ik het team de komende tijd hoop te kunnen helpen.’’

De samenwerking heeft nog niet tot succes geleid, Aquapoldro verloor de eerste twee wedstrijden in de oostelijke eerste klasse. Zaterdag is er een nieuwe kans, thuis tegen IJsselmeeuwen.

Volledig scherm
Flinke begeleiding voor de vrouwen van Aquapoldro. Coach Harold Wijngaards (midden) luistert als trainer Ron ter Smitten het woord voert. © Pim Velthuizen