Volledig scherm
André Luijk kan in 2020 fietsen voor A Bloc, een continentale ploeg. © Ruben Schipper

Weulink en Luijk schuiven door naar continentale ploeg A Bloc

WIELRENNENMeindert Weulink (Diepenveen) en André Luijk (Nijkerk) komen in 2020 uit voor de continentale wielerformatie A Bloc, de opvolger van MonkeyTown-A Bloc. Adriaan Janssen (Diepenveen) blijft voor deze ploeg rijden, Chiel Breukelman (Gramsbergen) vertrekt.

Voor zowel Weulink (die nu op clubniveau rijdt bij Wielerploeg Groot-Amsterdam) en Luijk (Smart Dry-Eemland) betekent het nieuwe contract een promotie. Zij komen immers uit in het continentale circuit, waardoor zij ook profkoersen als de Ronde van Drenthe, de Volta Limburg Classic en Veenendaal-Veenendaal mogen rijden.

Luijk zou eigenlijk overstappen naar Allinq-Krush-De IJsselstreek, maar koos voor de sportieve verbetering bij A Bloc. Ploegleider Marc Zonnebelt van De IJsselstreek toonde daar begrip voor. ,,Het is een mooie kans voor hem. Of we de leeg gevallen plek gaan invullen, weet ik nog niet. Het moet dan wel een renner van hetzelfde kaliber zijn. We gaan de ploeg niet koste wat kost opvullen om tot twintig renners te komen.”

Het avontuur van Luijk kreeg pas in de laatste week vorm. ,,Ik ging ervan uit dat ik bij De IJsselstreek zou gaan koersen, waar ik ook zin in had. Maar als je zo’n kans krijgt, laat je die niet snel voorbij gaan. Rijden voor een continentaal team vraagt meer tijd en er zitten toch ook meer verplichtingen aan vast. Maar ik wil er honderd procent voor gaan. De plek in het team viel vrij toen Bas van der Kooij (derde op het NK profs, RS) besloot te vertrekken. Ze verwachten niet direct dat ik dat niveau haal, maar ik ben wel als sprinter gehaald. Ik zal me moeten bewijzen, ze gaan niet vanaf de eerste koers vol op mijn kansen inzetten, maar heb daar twee jaar de tijd voor gekregen.’’

 1. ‘AustrianDutchSisters’ Sara en Femke zijn Nederlandse hoop op een olympische medaille tijdens de Winterspelen
  PREMIUM
  VIDEO

  ‘Austrian­Dut­ch­Sis­ters’ Sara en Femke zijn Nederland­se hoop op een olympische medaille tijdens de Winterspe­len

  Nederland of Oostenrijk. Het is een duivels dilemma, voor Sara Marita (18) en Femke (16) Kramer. De in Apeldoorn geboren zussen emigreerden met hun familie elf jaar geleden naar Oostenrijk en maken daar nu furore als schansspringster en biatlete. Voor de Oostenrijkse bond, maar met een dubbele nationaliteit. De Nederlandse Skivereniging heeft ze scherp op de radar. ,,De deur staat echt open.”
 2. Monique van Exter gaat voor het podium op het NK Driebanden in Marienberg
  PREMIUM

  Monique van Exter gaat voor het podium op het NK Driebanden in Marienberg

  De 53-jarige Monique van Exter uit Lelystad begon als 15-jarige al te biljarten in het buurthuis. ,,Ik ging daar bij een vereniging waar mijn broer ook speelde. In het begin was hij beter. Maar toen zijn ‘kleine zusje’ steeds beter werd, vond hij het minder leuk. Ik was toen al onder de indruk van het spel. Ik begon bij een damesbiljartclubje en daar was ik al snel de betere. Toen was er iemand die zei: ,,Ga eens bij een jeugdvereniging kijken.’’ Daar liepen veel mannen rond die biljartles gaven. Toen was ik helemaal bevangen door het spelletje.’’