Volledig scherm
Lorena Wiebes komt als favoriet voor de zege naar de Omloop van de IJsseldelta. © Dick Soepenberg

Wielrensters rijden in Zwolle voor winst in de topcompetitie

WIELRENNENDe finale van de topcompetitie voor vrouwen vindt zaterdag plaats in Zwolle. De Omloop van de IJsseldelta is dan namelijk de afsluitende wedstrijd van de reeks. Deze wielerklassieker voor elite-vrouwen start om 12 uur op het Grote Kerkplein in Zwolle.

De rensters krijgen 133 kilometer voor de wielen en worden om 15.30 uur verwacht op de Ceintuurbaan, waar de finishlijn ter hoogte van de Isala Klinieken is getrokken. De route voert over dijken en door polders en doet onder meer Hasselt, Genemuiden, Kampereiland, Kampen, Wilsum en Zalk aan.

Startveld

Hoewel de topcompetitie wedstrijden van de internationale kalender van de mondiale wielerbond UCI bevat, is het voor organisator Jan van Ommen geen vanzelfsprekendheid om alle Nederlandse toppers aan het vertrek te krijgen. Zo is meervoudig winnares Anna van der Breggen op trainingskamp in de Verenigde Staten en reed tweevoudig nummer één Kirsten Wild de afgelopen dagen al twee keer naar de zege in de Tour de Bretagne, waar haar werkgever WNT-Rotor haar graag aan het vertrek had staan. 

Met Lorena Wiebes staat zaterdag wel de leidster in de topcompetitie aan het vertrek, de renster van Parkhotel Valkenburg geldt als de rijzende ster van het Nederlandse vrouwenfietsen en stond eerder dit jaar met winnares Wild op het podium van Gent-Wevelgem. Als de Mijdrechtse van Parkhotel Valkenburg opnieuw de sprint wint, volgt ze zichzelf op de erelijst op als winnares. Al is het gezien de weersverwachtingen met windkracht vijf de vraag of er opnieuw gesprint wordt door een compleet peloton in Zwolle. En is het de vraag of de concurrentie zin heeft om de krachten met Wiebes te meten.

Mixed team

Organisator Van Ommen wist naast Parkhotel Valkenburg nog vier UCI-teams naar de Overijsselse provinciehoofdstad te lokken, waaronder de aansprekende formaties van Canyon-Sram en Hitec. Ook staat er een Australische selectie met rensters van naam én een mixed team aan het vertrek waarin Van Ommen tal van UCI-rensters wist samen te brengen die niet met hun eigen ploeg vertrokken. Daarbij voormalig Nederlands kampioene Anouska Koster en de op social media populaire Puck Moonen. 

Uit de regio komen onder anderen Loes Adegeest (Dalfsen), Eva Jonkers (Staphorst) en Annet Pit (Zwolle) aan de start.