Trainer Marc Houtman was met Wit-Blauw weer de sterkste in de derby van Kampen.
Volledig scherm
Trainer Marc Houtman was met Wit-Blauw weer de sterkste in de derby van Kampen. © Foto Freddy Schinkel

Wit-Blauw blijft de baas in Kampen door zege tegen DOS

KORFBALIn de Kamper derby waren het wederom de spelers van Wit-Blauw die met een grote lach het veld afstapten. DOS Kampen, dat vorig jaar alle vier ontmoeting verloor, kwam dichtbij, maar moest in de laatste minuut toch buigen (14-13). In de andere regionale korfbalderby was Exakwa op eigen veld met 16-14 te sterk voor Regio’72.

In de overgangsklasse B nam Wit-Blauw-trainer Marc Houtman het voor de vijfde keer op tegen DOS Kampen. Hij won ze allemaal. ,,Daar heb ik tijdens de wedstrijd niet aan gedacht, hoor. Maar dit was zeker de moeilijkste. In de eerste helft had DOS het beste van het spel. Ons rendement in de aanval was Wit-Blauw onwaardig.” Na rust (6-7) kwam Wit-Blauw wat beter in het spel en was er een gaatje van twee treffers. ,,We misten toen een belangrijke strafworp en DOS scoorde meteen terug. In de laatste drie minuten kon het alle kanten op. In die zin hadden wij het geluk dat we met een strafworp van Jordy de partij konden winnen. Daar ben ik blij om, want het was voor ons een roerige week met blessures en andere ongemakken.”

Voor Michaël Jongman duurde zijn eerste derby aan het roer bij DOS Kampen een minuut te lang. ,,We hadden meer verdiend, maar we gaven het na rust weg. We hadden een goed tactisch plan, maar als je dan van 6-7 naar 12-8 gaat, dan heb je het daar laten liggen. We kwamen nog goed terug, we weten hoe we het tactisch moeten doen, dus het kan zomaar de volgende keer de andere kant opvallen. We zijn meer aan elkaar gewaagd dan vorig jaar.” 

Bij ASVD blijft het in dezelfde poule wachten op de eerste punten. Bij Tweemaal Zes ging de ploeg van Adri Kok met 15-12 onderuit. ,,Na een slecht begin (3-0) kwamen we toch met 6-8 voor. Toen hebben we ze in de wedstrijd gehouden door de kansen niet af te maken. Een wedstrijd van zeer matig niveau.” Wit-Blauw voert met HKC de top van de ranglijst aan, ASVD is nog puntloos.

Rood-Wit had in de tweede klasse B geen kind aan Noordenveld, 26-17. Voor Nicole Gringhuis-Kroes eindigde het duel in een drama. Voor rust schoot haar knie uit de kom, waarna het duel in afwachting van een ambulance lange tijd stillag. Na de pauze lieten haar teamgenoten zich niet van de wijs brengen door het leed en werd de partij solide afgemaakt. ,,Ze hebben dat knap gedaan. Met goed gevarieerd spel”, zag trainer Jacky de Vries.

Exakwa moest in 2D tegen Regio’72 (16-14) ook met een tegenvaller beginnen. ,,De scheidsrechter kwam niet opdagen. Toen hebben we besloten om iemand van de club te laten fluiten. Soms heb je dan een thuisfluiter, maar vandaag was het bij twijfel niet bepaald in ons voordeel”, zag Piet Nieuwenhuizen. ,,Gelukkig konden we na rust het verschil maken. Zij waren fysiek sterker, wij waren wat beter in de afronding. Toch blijft dat wel ons aandachtspunt. We hebben afgelopen jaren veel op Daan Kikkers geleund. Nu hij gestopt is moeten we het anders aanpakken. Dat heeft wat tijd nodig.” In het eerste kwartier na rust plaatste Exakwa de beslissende demarrage, 13-9.

Ereklasse B: TOP-DOS’46 18-19 (7-10). Topscorer DOS’46: Jelmer Jonker 6.
Overgangsklasse A: Sparta-De Meeuwen 13-16 (11-10 ). Topscorer Jeroen Hukema 3.
Overgangsklasse B: Wit-Blauw-DOS Kampen 14-13 (6-7). Topscorer Wit-Blauw: Gert de Vries 5.
Tweemaal Zes– ASVD 15-12 (6-6). Topscorers ASVD: Rodee Voortman 4.
Eerste klasse A: CSL–Juventa 16-14 (8-5). Topscorer Juventa: Wilco Hennink 5.
Wez Handich– KIOS zondag 14.30 uur.
Tweede klasse B: Rood-Wit-Noordenveld 26-17 (11-8). Topscorer Rood-Wit: Nikay van Keulen 5, Pepijn Smit 5, Gert Jan van der Poll 5.
Tweede klasse D: Exakwa-Regio’72 16-14 (6-6). Topscorer Exakwa: Jorn Brandsma 4.
Sparta (N)-Regio’72 22-17 (10-6). Topscorer Regio’72: Bart Bosman 5.
Tweede klasse E: Elburg-Zwart-Wit 9-9 (3-7). Topscorers Elburg: Noah de Jong 2, Benjamin Sardijn 2, Etienne uit de Fles 2.
Devinco-Emmeloord 14-16.