Volledig scherm
Barry Wittenbernds heeft het boek BZC gesloten na zijn ontslag van dinsdagavond. © Orange Pictures/Ron Jonker

Wittenbernds ziet dat BZC de deur met harde klap dichtgooit

WATERPOLOOp het waarom van zijn ontslag bij BZC wist Barry Wittenbernds een dag later niet echt een antwoord. Dinsdag kreeg de trainer van de Borculose leiding te horen dat hij het veld moest ruimen. 

De afgang tegen hekkensluiter SVH in de play-outs (twee nederlagen), waardoor de club in acute degradatienood verkeert, was de druppel die de emmer deed overlopen. Oud-speler Klaas Zwaan vervangt Wittenbernds komend weekeinde langs de kant in het tweeluik tegen ZPC Amersfoort. ,,Ik heb ze een hand gegeven en besluit voor kennisgeving aangenomen, een uitleg hoefde ik niet.”

Natrappen richting zijn ploeg waarmee hij negende werd en op drie punten de play-offs om het kampioenschap miste, wilde Wittenbernds daarmee voorkomen. ,,De jongens hebben altijd geknokt, die kan ik eigenlijk niets kwalijk nemen. Als je echter vijftien overtalsituaties laat liggen in de thuiswedstrijd, dan wordt winnen heel lastig. Je kunt mij technisch of tactisch iets verwijten, maar ik heb geen enkele aanleiding om te denken dat het tussen mij en de groep niet goed zat.” Tussen de clubleiding en de coach komt het in ieder geval niet meer goed. ,,Ik ga er niet meer aan de slag.”

Ingreep

Oud-speler Zwaan, lid van de topsportcommissie, zag met name in de tweede seizoenshelft het spel afglijden. In de winter stond BZC nog vijfde. Tegen de ploegen zoals ZPB en De Zaan, clubs waartegen het de punten moest pakken, lukte dat vervolgens niet. ,,Het lijkt alsof de spelers elkaar in het bad niet meer kunnen vinden, alsof de communicatie weg is. Al stond de ploeg nog achter de trainer en rekenen we Wittenbernds niet alles aan, we willen bovenal in de eredivisie blijven spelen. Dat is de voornaamste reden dat we hebben ingegrepen.”