Wordt Achtereekte de eerste Olympische verrassing?

videoTopfavoriete Ireen Wüst kan niet aan de fantastische tijd van Carlijn Aachtereekte komen op de olympische 3.000 meter. Acht honderdste komt Wüst te kort. Gaat Carlijn Achtereekte een medaille halen in Zuid-Korea? Een sensatie hangt in de lucht.

Volledig scherm
Achtereekte na haar rit. © ANP

Ook Pechstein en Blondin komen niet in de buurt van de mokerslag die Achtereekte met haar 3.000 meter uitdeelde Nu wordt het spannend met de Japanse Takagi en Antoinette de Jong. Daarna komt de Tjechische Martina Sablikova nog in actie.

Te kloppen tijd

De Lettelse geeft een high five met vriend Sjoerd de Vries op de olympische tribune van de schaatsbaan in Gangneung. 3.59,21 minuten is nog steeds de te kloppen tijd. Wüst lukt het niet, maar er komen nog wat toppers aan de start. 

Nagelbijten op de tribune. Carlijn Achtereekte zit naast haar vader, broer en vriend Sjoerd de Vries op de tribune in het olympisch stadion schaatsstadion van Gangneung. Ze zei het vooraf al in de Stentor: 'Ik wil de Olympische verrassing worden.' Dat is ze nu al.

Ondertussen in Lettele

In Kulturhus Lettele, op een steenworp afstand van het ouderlijk huis van Carlijn Achtereekte, wordt het schaatsen met grote spanning gevolgd. Zij mag vandaag tweede worden, Wüst. Zegt Rob Wiggers uit Lettele, die nog met achtereekte gefietst heeft. ,,Ik kon haar toen al niet bijhouden''

Waar de klaverjassers hier eerst nog stug doorspeelden, begint de spanning nu echt op te lopen. Veel zal afhangen van Antoinette de Jong, denken de kenners. De billen bij elkaar.

Bij het zien van het eindresultaat is buurman en groot fan Henk Nijland door het dolle. ,,Helemaal geweldig Dit." Gisteravond versierde hij het ouderlijk huis van Achtereekte al. ,,Nu is de gemeente aan zet. Wat een feest!" 

Ondertussen hebben ze het klaverjassen weer hervat