Volledig scherm
Baantjes trekken, daarmee begint het seizoen voor de waterpoloërs van BZC. ,,Augustus staat in het teken van conditie, ik merkte vorig seizoen in de play-outs dat we daarin tekortschoten." © Arjan Gotink

Zwaan zal bij BZC vaak psycholoog moeten zijn

AFTRAP WATERPOLOËRSHet vorige seizoen was voor BZC, dat op het nippertje eredivisionist bleef, heel turbulent. De club hoopt nu op rustig waterpolowater in Borculo. ,,Ik moet de jongens voorbereiden op series nederlagen."

De selectie van BZC wordt deze eerste trainingsavond onder handen genomen door Olaf Wesselius. En daar komt weinig frivoliteit bij kijken: baantjes trekken. Klaas Zwaan, hoofdcoach van de waterpoloërs uit Borculo, is helder.

Conditie

,,Augustus staat in het teken van de conditie, ik merkte in de play-outs dat we daarin tekortschoten. Pas als de conditie in orde is, kun je gaan werken aan de techniek en daarna aan de tactiek. In die volgorde." Dus trekken de spelers van BZC de komende weken hun kilometers door het water van zwembad 't Timpke in Borculo.

Zwaan en Wesselius namen het vorig seizoen aan het eind van de competitie over, nadat Barry Wittenbernds aan de kant werd gezet. BZC handhaafde zich uiteindelijk op het nippertje in de eredivisie. 

Alleen verliezers

,,Het klinkt heel cliché, maar zo'n situatie kent echt alleen maar verliezers. Zeker omdat Barry ook een echte clubman is. Het was een moeilijke keuze", kijkt Zwaan terug op die beslissing, waar hij als lid van de topsportcommissie mede voor verantwoordelijk was. 

,,Maar ik heb de focus zo snel mogelijk op de jongens gericht. Iedereen vond er wat van, daar heb ik me zoveel mogelijk afzijdig van gehouden."

Nadat de missie van BZC was geslaagd, gaf Zwaan aan dat hij niet de hoofdverantwoordelijke zou blijven, vanwege werk en studie. Wat is er veranderd nu hij toch aan het roer staat? 

Zelfde vijver

,,Niet veel", lacht hij. ,,We hebben gesprekken gehad met een aantal goede kandidaten, maar in het oosten zit je al snel in dezelfde vijver te vissen als Het Ravijn. En kandidaten uit het midden van het land hikken tegen de reisafstand aan."

Dus doet Zwaan het toch zelf. ,,Maar met volledige overtuiging, hoor. Ik ben heel blij dat ik het samen doe met Olaf, wij vullen elkaar goed aan. Het wordt de komende tijd gedisciplineerd leven, maar ach, het seizoen duurt uiteindelijk maar tien maanden."

Play-offs

Zwaan ziet mogelijkheden om met zijn selectie, zonder Jeroen Hogeboom en de naar Servië vertrokken Mika Smelt, de play-offs te halen. ,,We hebben best de nodige eredivisie-ervaring en komend jaar gaan we met Frank Groot Kormelink, Sven Dijkhuis en Mees Mentink drie jonge jongens brengen. Dat is een groeiproces, maar ze werken er hard voor."

Zwaan hoopt voor 1 september nog een speler uit het buitenland aan de selectie toe te voegen. De plek in het doel is weer voor Robert Beskers. ,,Ik kan lang niet altijd meetrainen, maar doe veel voor mezelf. En coaching gaat me door mijn ervaring goed af."

Pittig programma

Beskers heeft net als Zwaan vertrouwen in het seizoen, al denkt de coach dat hij zijn psychologische kant aan moet spreken. ,,We beginnen met een heel pittig programma en het zal best voorkomen dat we vier keer op rij verliezen. Daar moet ik de jongens op voorbereiden, zodat we die dipjes ook weer te boven komen."

  1. Ambassadeur Dennis Licht meer dan trots op bezetting van de Acht van Apeldoorn

    Ambassa­deur Dennis Licht meer dan trots op bezetting van de Acht van Apeldoorn

    De Acht van Apeldoorn heeft komende zondag het sterkste deelnemersveld ooit. ,,We zijn erg content met de lopers die we mogen ontvangen zondag. Het zal heel spannend worden met hele snelle tijden”, aldus ambassadeur Dennis Licht. Hij is vooral trots op de deelname van kersvers Nederlands recordhouder op de 10 kilometer, Richard Douma. ,,Vanochtend kreeg ik het verlossende telefoontje. Ik ben erg blij.”