Acht handige tips voor meer gemak met je caravan

VideoWim en Emmie van Ardenne reizen al dertig jaar als technische reisleiders van camping naar camping. Ze geven graag een lesje caravankunde aan de wat minder doorgewinterde kampeerder.

Als iemand weet hoe je soepel een kampeervakantie kunt doorkomen, dan zijn het Wim (67) en Emmie (66) van Ardenne uit Rotterdam wel. Op hun kampeer-cv: bijna dertig jaar ervaring als technische en toeristische reisleiding op de kampeergroepsreizen van de ANWB. Zelf gaan ze al veertig jaar naar campings over de hele wereld - de laatste jaren met hun caravan. Daarnaast heeft Wim er een veertigjarige carrière als Wegenwacht op zitten. Zes zomers bracht hij door in verschillende departementen in Frankrijk en Italië, van waar uit hij gestrande Nederlandse reizigers te hulp schoot.

  1. Tsjernobyl overspoeld met toeristen door HBO-serie
    PREMIUM
    video

    Tsjernobyl overspoeld met toeristen door HBO-serie

    Toen in de vroege ochtend van 26 april 1986 reactor nummer 4 van de kerncentrale van Tsjernobyl explodeerde, leek het erop dat een groot gebied rond de onheilsplek voor honderden jaren, zo niet langer, ontoegankelijk zou worden. Sinds een aantal jaren kunnen toeristen er onder begeleiding met eigen ogen zien wat de ramp teweegbracht. Nu betaalzender HBO de miniserie Chernobyl op het scherm brengt, is het toerisme zelfs sterk toegenomen. Zo'n 30 tot 40 procent hoger dan normaal.