Volledig scherm
PREMIUM
© AD/HBO fotobewerking

Bewoners Dubrovnik zijn het zat: ‘Cruisetoeristen kopen ijsje en gaan weer weg’

OvertoerismeVakantie is lekker! Toch? Niet altijd. De mooiste stukjes van Europa worden tegenwoordig onder de voet gelopen door drommen toeristen. Deel 2 van deze serie over ‘overtoerisme’. Sinds de stad figureert in tv-serie Game of Thrones, kan het toch al drukke Dubrovnik de drommen toeristen nauwelijks meer aan. De ‘parel van de Adriatische zee’ dreigt zijn status als Unesco Werelderfgoed kwijt te raken en kwam in actie.

,,Kijk, kijk!’’ Pedro Girart (15) stoot zijn zus aan als hij tijdens de wandeltour door de oude stad van Dubrovnik de Jezuïetentrappen ontwaart. Candela (17) slaakt een vreugdekreetje en grijpt haar broer bij de arm. ,,Shame! Shame! Shame!’’, scanderen de Argentijnse pubers spontaan in koor.

Voor wie nooit naar Game of Thrones gekeken heeft: de Jezuïetentrappen waren het decor van een legendarische scene in de hitserie. Koningin Cersei, een van de hoofdrolspeelsters, wordt daarin poedelnaakt de trappen afgestuurd terwijl ze door sensatiebelust gepeupel met vieze dingen wordt bekogeld.