Volledig scherm
PREMIUM
Een gezin picknickt bij een parkeerplaats tussen Valencia en Murcia © Sander van Mersbergen

Dágen rijden en buiten slapen: Marokkanen over hun reis naar huis

Deze zomer stropen we in het spoor van honderdduizenden Nederlandse vakantiegangers de Europese snelwegen af, van P naar P. De derde halte: Almería, voor veel Marokkaanse Nederlanders de laatste stop vóór Afrika. Over op reis gaan, thuis komen en thuis zijn.

Hoe verder je Spanje in gaat, hoe leger de snelwegen. Langs de zuidkust zie je louter Marokkaanse en Algerijnse families, in de auto op weg naar het land van hun familie. Het is geen makkelijke reis, maar ze maken hem met liefde. En met tegenstrijdige gevoelens.

Op de stoep van een parkeerplaats diep in Zuid-Frankrijk rolt een vader twee matjes uit. Hij gaat liggen, op zijn linkerzij, met zijn neus richting de auto. Tussen hem en een rood-wit nummerbord in ligt zijn zoontje, een jaar of vijf, zes oud. Hij kan de slaap niet meteen vatten, en trapt met zijn benen wat denkbeeldige rondjes door de lucht. Het is tegen elf uur ’s avonds, buiten is het 25 graden.

  1. In Bangkok gestrande Nederlanders woedend: ‘Niemand vertelt ons iets’

    In Bangkok gestrande Nederlan­ders woedend: ‘Niemand vertelt ons iets’

    Zo’n 10 passagiers van Bangkok Airways, die vanaf Bangkok naar Schiphol zouden vliegen, zijn noodgedwongen achtergebleven op hun vakantiebestemming. Door een technisch mankement ging de eerste terugvlucht van Koh Samui naar Bangkok niet door en daardoor werd de aansluitende vlucht gemist. Een van die gestrande reizigers is Dylan van Gurp uit Breda. ,,We worden gewoon aan ons lot overgelaten door Kras’’, verzucht de 24-jarige Brabander tegen deze website.