Volledig scherm
PREMIUM
Op het 7 kilometer brede Omaha Beach vielen 2400 Amerikaanse doden en gewonden. © Shutterstock

‘Even denken aan de mannen die Hitler hebben gesloopt, daar gaat het om’

ReizenDe geallieerden landden op 6 juni 1944 massaal op stranden in Normandië. Weinig getuigen zijn nog in leven, maar latere generaties houden 75 jaar na dato de herinnering in ere. Journalist Egbert Jan Riethof nam vorig jaar al poolshoogte.

Uit Venlo komen ze, Martijn den Broek en Allison Monroe. Ze lopen op straat in Saint-Laurent-sur-Mer, vlakbij Omaha Beach, een van de invasiestranden. Ze dragen gedateerde militaire uniformen. ,,Om respect te tonen’’, zegt Allison. ,,Diep respect. We zijn elk jaar rond D-day in Normandië, nu voor de zesde keer. We hopen een veteraan te ontmoeten. Dat lukt soms. De meesten willen wel praten.’’

  1. Tsjernobyl overspoeld met toeristen door HBO-serie
    PREMIUM
    video

    Tsjernobyl overspoeld met toeristen door HBO-serie

    Toen in de vroege ochtend van 26 april 1986 reactor nummer 4 van de kerncentrale van Tsjernobyl explodeerde, leek het erop dat een groot gebied rond de onheilsplek voor honderden jaren, zo niet langer, ontoegankelijk zou worden. Sinds een aantal jaren kunnen toeristen er onder begeleiding met eigen ogen zien wat de ramp teweegbracht. Nu betaalzender HBO de miniserie Chernobyl op het scherm brengt, is het toerisme zelfs sterk toegenomen. Zo'n 30 tot 40 procent hoger dan normaal.