Volledig scherm
PREMIUM
Rien Linthout bij zijn bestelbusje dat is omgebouwd tot mini-camper. © Hanneke van Houwelingen

Goedkope autovakantie? Zo doe je dat

Van P naar P deel 6Deze zomer stropen we in het spoor van honderdduizenden Nederlandse vakantiegangers de Europese snelwegen af, van P naar P. De zesde halte: goedkoop op vakantie. Daar houden wij Nederlanders wel van. Onderweg naar huis geven vakantiegangers hun ‘tips en tricks’ voor volgend jaar.

Het AD doorkruiste heel Europa. Benieuwd naar de voorgaande stops? Kijk mee op onze interactieve kaart.

Wat is een kwartiertje wachten op een mensenleven? Héél lang als je in een tandartsstoel ligt of héél lang als je de magnetronmaaltijd opwarmt bij gillende trek, maar vijftien minuten uit je neus peuteren op het grootste Shell-tankstation ter wereld is pure winst. In het Luxemburgse gehucht Berchem, net over de grens bij Frankrijk, is de benzineprijs twee kwartjes goedkoper dan in Nederland. En dat zorgt voor vrolijke gezichten achter het stuur.

  1. Bewoners Dubrovnik zijn het zat: ‘Cruisetoeristen kopen ijsje en gaan weer weg’
    PREMIUM
    Overtoerisme

    Bewoners Dubrovnik zijn het zat: ‘Cruisetoe­ris­ten kopen ijsje en gaan weer weg’

    Vakantie is lekker! Toch? Niet altijd. De mooiste stukjes van Europa worden tegenwoordig onder de voet gelopen door drommen toeristen. Deel 2 van deze serie over ‘overtoerisme’. Sinds de stad figureert in tv-serie Game of Thrones, kan het toch al drukke Dubrovnik de drommen toeristen nauwelijks meer aan. De ‘parel van de Adriatische zee’ dreigt zijn status als Unesco Werelderfgoed kwijt te raken en kwam in actie.