Luchtvaartmaatschappijen slepen ministerie voor de rechter wegens krimp Schiphol
KLM en andere luchtvaartmaatschappijen willen met een kort geding de krimp van Schiphol tegenhouden. Ze dagen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) voor de rechter. Ook de internationale luchtvaartbrancheorganisatie IATA neemt juridische stappen.
KLM, Transavia, Delta Air Lines, Corendon, easyJet en TUI spannen samen het kort geding aan tegen de Nederlandse overheid ‘in een poging Nederland via Schiphol verbonden te houden met de rest van de wereld', laten de luchtvaartmaatschappijen weten in een verklaring. Ze zijn ervan overtuigd dat krimp niet nodig is, omdat zij de geluidsoverlast en de CO2-uitstoot ook op een andere manier kunnen verminderen. Zo zou wel het netwerk van bestemmingen behouden kunnen blijven voor de miljoenen passagiers en tonnen vracht die zij jaarlijks van en naar Schiphol vervoeren.
De luchtvaartmaatschappijen noemen het besluit van de Nederlandse overheid om de capaciteit van Schiphol terug te brengen van 500.000 naar 460.000 vliegbewegingen per jaar, en volgend jaar zelfs naar 440.000, ‘eenzijdig, plotseling en onbegrijpelijk’. Die krimp zou in strijd zijn met nationale, Europese en internationale regelgeving. Ook heeft de overheid volgens de maatschappijen geen alternatieven onderzocht.
Miljardeninvestering
,,Wij omarmen de doelstellingen voor het terugdringen van de geluidsniveaus en de CO2-uitstoot en investeren van miljarden in onder meer de vernieuwing van de vloot om deze doelstellingen uiteindelijk te zullen overtreffen, terwijl we ons netwerk, dat 170 bestemmingen wereldwijd aandoet, in stand houden", zegt KLM-baas Marjan Rintel. ,,Omdat de regering onze oproep niet lijkt te horen, zien wij ons helaas genoodzaakt juridische stappen te ondernemen.”
De branchevereniging voor in Nederland actieve luchtvaartbedrijven Barin ondersteunt de gang naar de rechter. Behalve in dit kort geding zal de Staat de krimpbeslissing ook in een ander kort geding moeten verdedigen. De internationale luchtvaartbranchevereniging Iata spant dat samen met een groep andere luchtvaartmaatschappijen aan.
Impact op reizigers
Vorige week liet Schiphol nog weten dat het zich neerlegt bij een krimp van het aantal vluchten na decennia van uitsluitend groei. De luchthaven zal zich niet verzetten tegen de plannen van het kabinet. Luchtvaarteconoom Rogier Lieshout vertelde diezelfde dag wel dat de reizigers de impact gaan merken van de krimp. ,,Minder vluchten en passagiers betekent voor Schiphol minder inkomsten uit havengelden, winkels, horeca en parkeren, terwijl de kosten doorlopen. Dat betekent minder winst voor de luchthaven en hogere tarieven voor maatschappijen en passagiers.’’
Minder vluchten op Schiphol betekent volgens hem ook dat de prijs van vliegtickets verder zal stijgen. De vraag naar vliegreizen groeit immers, zowel in Nederland als wereldwijd en als er ergens een tekort aan ontstaat stijgen de prijzen nu eenmaal.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
Beroemde paaseilandbeelden ‘onherstelbaar’ beschadigd door brand
De beroemde stenen figuren op Paaseiland hebben schade opgelopen door een natuurbrand. Het vuur woedde in een gebied waar zich naar schatting honderden van de eeuwenoude paaseilandbeelden bevinden. ,,De schade die is aangericht door de vlammen kan niet meer ongedaan worden gemaakt”, zei de burgemeester van het eiland tegen lokale media. -
PREMIUM
KLM wil over zeven jaar op 10 procent biokerosine vliegen, maar daar is nog heel wat voor nodig
KLM wil over zeven jaar 10 procent van haar vliegtuigbrandstof uit duurzamere bron halen. Maar de zoektocht naar biokerosine gaat moeizaam: nog niet de helft is inmiddels gevonden. Ondertussen laten de passagiers het grotendeels afweten in hun steun voor de duurzame brandstof. -
PREMIUM
Stapvakanties na het examen: van Albufeira tot Zadar
Boeken dicht, pennen neer en rugzak in de kast: bijna zijn de examenkandidaten klaar voor zon, zee en zuipen. Of is het niet langer Oh oh Cherso dat de klok slaat? -
met video
Van Nepal tot Madeira: dit zijn de meest gevaarlijke vliegvelden ter wereld
De landing van een Wizz Air-vliegtuig op het Griekse eiland Skiathos deed heel wat toeschouwers versteld staan vorige week. Het toestel vloog extreem laag over. Volgens omstanders lager dan normaal. Het vliegveld van Griekenland is een van de gevaarlijkste vliegvelden van Europa. En dat is niet zo gek.
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
PREMIUM
Aantal camperbedrijven stijgt snel (net als de verkoop)
Het aantal camperbedrijven in Nederland groeit als kool. Dat past in de trend dat Nederlanders steeds vaker met campers op vakantie gaan. Corona gaf dat nog eens een extra boost. De afgelopen vijf jaar kwamen er ruim 350 camperbedrijven bij. De teller staat nu op 836 (een plus van 78 procent). Vooral in Gelderland kun je met 146 camperbedrijven goed terecht. -
PREMIUM16
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.