Ook Malediven willen toeristen lokken met vaccins
De Malediven willen weer toeristen trekken en zijn bereid daar vaccins voor in te zetten als lokaas. Wie op ‘vaxication’ wil naar het paradijs op aarde moet nog wel even geduld hebben.
Vóór de pandemie kreeg de exotische eilandengroep in de Indische Oceaan gemiddeld 1,7 miljoen toeristen op bezoek. Vorig jaar viel dat aantal terug naar 555.000, wat toch meer dan verwacht was. Maar minister van Toerisme, Abdulla Mausoom, wil dat getal graag opkrikken.
Mausoom noemt zijn plan het 3V-initiatief. Dat staat voor visite, vaccinatie, vakantie. Twee prikjes wil Mausoom de toeristen aanbieden, in de hoop dat ze meteen enkele weken op de eilanden zullen verblijven. Het is niet duidelijk of toeristen al dan niet voor die vaccins moeten betalen.
De zogenaamde ‘vaxication’ op de Malediven is niet meteen mogelijk. Eerst moet de gehele bevolking volledig gevaccineerd zijn. Het gaat om iets minder dan 550.000 inwoners. Op dit moment heeft 53 procent van de bevolking een eerste inenting gehad.
Veilig
Toerisme is goed voor maar liefst 28 procent van het bruto binnenlands product (BBP) van de Malediven, wat één van de hoogste percentages ter wereld is. Dat blijkt uit cijfers van de Michigan State University. De eilandengroep hield de afgelopen maanden nog relatief goed stand, ondanks de coronapandemie. Dat heeft te maken met het feit dat toeristen kunnen worden verspreid over de verschillende eilanden, waardoor maatregelen als social distancing beter kunnen worden nageleefd.
Het land wordt gepromoot als veilig tijdens deze pandemie. De overheid denkt ook aan het uitbreiden van het visum naar één jaar voor wie naar de eilandengroep wil verkassen om van daaruit thuis te werken.
Eerste landen
Minister Mausoom hoopt dat de vaccinatiecampagne in zijn land opnieuw meer toeristen zal aantrekken. De vraag is of de Malediven wel genoeg vaccins zullen krijgen. Volgens Mausoom is dat geen probleem omdat de bevolking relatief klein is. De Malediven halen hun vaccins uit India, China en het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Momenteel wordt ook een levering uit Singapore verwacht.
Minstens 500 vakantieresorts op de Malediven zijn open voor internationale reizigers, al blijft hoofdstad Malé vooralsnog dicht. Het land sloot eind maart vorig jaar de grenzen, maar in juli werd die maatregel weer opgeheven. De Malediven waren een van de eerste landen die dat deden. Sinds september moeten reizigers bij aankomst wel een negatieve coronatest kunnen voorleggen.
Volgens cijfers van Worldometers tellen de Malediven 26.348 coronabesmettingen en stierven er zeventig mensen aan Covid-19.
Kijk hier onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Al 15 Nederlanders op ‘vaccin-trip’ naar Servië
Al zo'n vijftien Nederlanders zijn naar Servië gereisd om daar tegen corona gevaccineerd te worden. Dat meldt een reisorganisatie die Nederlanders helpt bij zo’n reis. ,,Ze vinden dat het prikken in Nederland te traag gaat.” -
video
Corona veroorzaakt ongeziene zorgcrisis op Curaçao: ‘De situatie is alarmerend’
Het aantal coronapatiënten op Curaçao stijgt zo snel dat de zorg het niet meer kan bijbenen. Het grootste ziekenhuis op het eiland heeft alle niet-spoedeisende operaties noodgedwongen opgeschort om mankracht en ruimte vrij te maken voor de behandeling van Covid-19-gevallen. ,,Bijna al onze ic-bedden zijn bezet en we verwachten de komende dagen een opnamepiek’’, zegt woordvoerster Germaine Gibbs bezorgd maar strijdvaardig tegen deze site. -
Nederlanders reisden in 2021 minder door coronacrisis
Nederlanders reisden ook in 2021 veel minder door coronacrisis. Het aantal kilometers kelderde begin 2020 en was ook vorig jaar nog lager dan voor de pandemie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de zomer van vorig jaar leken de cijfers weer langzaam terug te keren naar de situatie van 2019, maar met het herinvoeren van de coronamaatregelen in november 2021 daalden deze weer. -
Het leven in Australië is weer bijna volledig normaal, maar de grenzen blijven dicht
Australië heeft geen haast met het heropenen van de grenzen. Het land wil geen risico lopen dat het aantal besmettingen weer stijgt. Op dit moment is het coronavirus in het land grotendeels bestreden.
-
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Op deze vliegvelden zijn de problemen het grootst, en daar hoort Schiphol ook bij
Wereldwijd kampen vliegvelden met problemen nu reizigers weer massaal vakantie willen vieren, maar er niet genoeg mankracht is om dat in goede banen te leiden. CNN zette de luchthavens met de meeste vertragingen én annuleringen op een rijtje. Spoiler: onze nationale trots Schiphol komt er niet best vanaf.