De historische buurt/ bazaar, waar Ali Gündüz zijn delicatessenwinkel Arzum Sharküteri runt, is de voorloper van de supermarkt, alles is er te krijgen.
Volledig scherm
PREMIUM
De historische buurt/ bazaar, waar Ali Gündüz zijn delicatessenwinkel Arzum Sharküteri runt, is de voorloper van de supermarkt, alles is er te krijgen. © Slawomira Kozieniec

Op vakantie in Turkije? Bezoek de buurtbazaar en je tafel staat vol Turkse tapas

De buitenlandse middenstandDe meeste Nederlanders waaieren deze dagen uit naar het buitenland. Op zoek naar zon, zee, cultuur, ontspanning en avontuur. Lokale winkels laten we vaak links liggen. Een gemiste kans. Onze correspondent wijst u de weg in deze zomerserie ‘de middenstand’. Vandaag deel 2: de buurtbazaar is elke keer weer een feest voor de zintuigen.

Het is nog geen 7 uur wanneer Ali Gündüz (60) de rolluiken van zijn delicatessenwinkel Arzum Sharküteri naar boven duwt. Zoals elke dag. Al meer dan veertig jaar. Vanochtend is hij niet de eerste winkelier die in de traditionele buurtbazaar van Kadiköy de deuren opent. De groente- en visboeren in de buurt zijn al druk bezig de verse aanvoer uit te pakken en buiten uit te stallen.

Daar beginnen Ali en zijn medewerkers ook mee. Ze brengen olijven in alle soorten, maten en kleuren naar buiten. Net als kippen- en kwarteleieren, koude voorgerechten en andere producten. Alle winkeliers zetten een deel van hun waren buiten om klanten te trekken. Dat geeft de buurtbazaar in dit voetgangersgebied die extra gezellige Turkse sfeer.