Vouwwagen is als ‘hippe trailertent’ bezig aan een opmars, verkoop caravans en campers ook in de lift
De vouwwagen - pardon, trailertent - is bezig aan een opmars. De verkoopcijfers vliegen omhoog, net zoals die van caravans en campers maar blijft stijgen. En er is niet genoeg voor iedereen.
In Leimuiden had verkoopmanager Waldo Hulsker op een vrijdagochtend, nu iets meer dan een week geleden, een caravan in de aanbieding. Hij belde de eerst volgende op zijn lijstje met wachtenden. 's Middags was de caravan verkocht. Als warme broodjes gaan ze over de toonbank.
Daar is hij gek genoeg niet per se blij mee. Want er zijn te weinig caravans om te voldoen aan de vraag. En wie niks of weinig te verkopen heeft, profiteert niet ten volle van de behoefte die er is aan caravans, campers en vouwwagens. Komt nog bij dat het ook al moeilijk is om alle reparaties van caravans van zijn klanten uit te voeren - onderdelen zijn schaars door corona en nu ook door de oorlog in Oekraïne. ,,Sommige producenten moesten terrein bij huren, om caravans op te slaan die bijvoorbeeld alleen nog een wasbak nodig hebben. Soms is het zelfs lastig om de geschikte moeren geleverd te krijgen. Staat er bij de leverancier een groen vinkje dat ze beschikbaar zijn, moet je er nog op wachten.”
Klinkende cijfers
Toch schuilen achter dit verhaal klinkende cijfers, weet Hans Louwers van de Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Hij ziet de verkoopcijfers steeds maar verder stijgen: de verkoop van campers met 29 procent, caravans met 24 procent en vouwwagens ook met 24 procent. Het vakantiewagenpark van Nederland is zo gestegen naar 425.000 caravans, 165.000 campers en zo'n 100.000 vouwwagens.
Tekst gaat verder onder de foto.
Die stijging in de laatste groep is opvallend, zegt Louwers, maar ook verklaarbaar. ,,We zien dat voor hybride auto's de lage en lichte trailertent een goede optie blijkt.” U leest het goed ja, trailertent. De ouderwetse vouwwagen is onder een nieuwe naam aan een opmars begonnen. ,,Het is allemaal wat hipper geworden, er is veel innovatie. Daarom vindt niet iedereen de naam vouwwagen nog passen. Ze zijn lichter en sneller op te zetten dan vroeger. Deed je dat eerder in een middag, nu kan het in vijf minuten. Er is echt sprake van een revival, de productie wordt opgeschaald voor verkoop in heel Europa.” Ook vandaar die naam trailertent: vouwwagen bekt internationaal toch wat moeilijk.
Kampeerkoploper
Maar ook al neemt de vraag toe in Europa en lopen de tekorten hier op, Nederland blijft de onbetwiste kampeerkoploper. Louwers (zelf gaat hij deze zomer trouwens naar Denemarken): ,,We zijn nog altijd wereldleider en corona heeft alleen maar geholpen bij de populariteit. Waren we begin 2020 nog zenuwachtig over wat er zou gebeuren, nu zien we dat de mensen die door de pandemie zijn gaan kamperen blijven kamperen. Je kan gaan en staan waar je wil, in je eigen bubbel, niet afhankelijk van vliegtuigvluchten die wel of niet gaan. 95 procent van de mensen zegt er weer op uit te willen.”
Ook al is het voor sommigen nog maar de vraag of dat al snel gaat lukken. Hulsker heeft een caravan onder zijn hoede die grondig onder handen moet worden genomen. ,,Ze wilden graag dat ‘ie klaar is voor Pasen. Met de levertijden van onderdelen gaat dat waarschijnlijk niet lukken. Pinksteren dan, zeiden ze. Maar of we dat gaan halen...”
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Je koffer staat bij band 7’, appt Jasmijn (29) naar wildvreemden (maar daar is Schiphol niet blij mee)
Heeft Jasmijn Blokhuis uit Bunschoten-Spakenburg een trend ontketend onder vakantiegangers? Toen ze op Schiphol landde en op haar koffer wachtte, speurde ze naar 06-nummers in de enorme berg ‘weeskoffers’. En dan: appen maar. Hij staat hier! ,,Mensen appten terug: ‘Je bent mijn held’.” Toch is het niet de bedoeling, waarschuwt Schiphol. -
PREMIUMà la Van der Poel
Lawaai in het hotel: ‘Stierde in mijn slipje gang op en zei dat ze stil moesten zijn’
Wielrenner Mathieu van der Poel moest boeten voor zijn uitval tegen meisjes die zijn nachtrust in een hotel verstoorden. Wie kent zulke hotelergernissen niet? Een greep uit de reacties van lezers. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Crisis of niet, we gaan gewoon op vakantie: ‘Proberen vakanties wel goedkoop te houden’
Ondanks dat de prijzen stijgen lijden de boekingen daar vooralsnog niet onder. Of dat zo blijft, nu álle prijzen hard oplopen? -
PREMIUM
Sjors liep in zijn eentje monstertocht van 10.000 kilometer in VS: ‘Liep door water tussen alligators’
Tienduizend kilometer in je eentje wandelen door de natuur aan de Amerikaanse oostkust. Omringd door alligators, beren, slangen, muskieten en elanden. Sjors van Eijsden (27) deed het. Als eerste niet-Amerikaan ooit ging hij in een ruk te voet van Florida naar Newfoundland, over de Eastern Continental Trail. In negen maanden uit en thuis.
-
PREMIUM
Het grote busjesavontuur van Job en Lotte: ‘We zoeken meerdere klassieke VW’s’
ARNHEM - Lotte Jongepier (26) en Job Seinen (29) delen een passie voor auto’s, kamperen en avontuur. Het Arnhemse stel nam daarom vorig jaar het initiatief voor het opknappen van vintage Volkswagen busjes en geeft ze daarna een tweede leven. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.