Volledig scherm
Rechtbank Overijssel locatie Zwolle © Google Streetview

'Bewindvoerder moet verduisterde miljoenen van Asito-erfgenaam uit Holten dubbel betalen'

Bewindvoerder Herman de W. moet aan de Staat 4 miljoen euro terugbetalen. Dat wil het Openbaar Ministerie. Die vindt dat het geld is verduisterd. van Asito-erfgenaam Mick van Riemswijk uit Holten.

Herman de W. moest de erfenis van 4 miljoen euro beheren voor de toen nog minderjarige Mick. Samen met zijn kompaan Adriaan B. moest hij op het geld van de 12-jarige passen. Maar De W. investeerde het in vastgoedfonds Reggehuys waarvan hijzelf directeur was. Het fonds ging in 2010 failliet en daarmee is de erfenis verdwenen. 

Eerder dit jaar oordeelde de rechtbank al dat De W. het geld moest terugbetalen aan de inmiddels meerderjarige Van Riemswijk. Nu wil het Openbaar Ministerie met een ontnemingsvordering dat hij ook de Staat betaalt. 

De W. dreigt nu dubbel in zijn portemonnee getroffen te worden. Dat zei zijn raadsman Thomas Felix donderdag in de ontnemingszaak bij de rechtbank in Zwolle. De W. is in mei veroordeeld tot twee jaar cel en het terugbetalen van 4 miljoen euro voor het verduisteren van dit bedrag uit de erfenis van Holtenaar Mick van Riemswijk. 

Hoger beroep

De W. ging in hoger beroep tegen zijn veroordeling. Woensdag diende de vordering van de Staat tegen De W. in deze zaak. Maar als de rechtbank die vordering toewijst, moet De W. de 4 miljoen euro dubbel betalen. Hij is immers al veroordeeld tot betalen van een schadevergoeding aan Van Riemswijk, zei zijn raadsman. Daarom vroeg de advocaat om de zaak aan te houden tot het gerechtshof de strafzaak behandeld heeft. Als het hof een schadevergoeding toekent, kan dat bedrag van de vordering van de Staat afgehaald worden. Het OM vond dat een aanhouding slechts tot vertraging leidt maar de rechters stemden in. Wanneer het hoger beroep dient, was donderdag nog niet bekend.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

  1. Deze koe uit Okkenbroek is de mooiste én beste van Nederland

    Deze koe uit Okkenbroek is de mooiste én beste van Nederland

    Ze heeft een lichaam dat mooi in verhouding is. In balans, noemt Jan Steegink uit Okkenbroek het. Iedere week wordt ze goed gewassen en ze ziet er bovendien mooi uit, in die roodwitte vacht. Wie Steegink Truus 4 hoort omschrijven, heeft niet direct door dat het hier om een koe gaat. Het is ook niet zomaar een koe. De roodbonte Truus 4, één van de 95 melkkoeien van Steegink's boerenbedrijf Heerenbrink Holsteins, mag zich sinds dit weekend de beste en mooiste van Nederland noemen.

Deventer