Volledig scherm
Werk van Agnes van den Brandeler te zien bij Fundatiefusions. © Museum De Fundatie

De Fundatie ‘leent’ Nagelhoutzaal in Holten voor tentoonstelling

Museum de Fundatie heeft in Holten een nieuwe expositie ingericht. In de Nagelhoutzaal hangt werk van jonkvrouw Agnes van den Brandeler. Hiermee is Holten één van de locaties in Overijssel die onder de noemer Fundatiefusions gekozen is om inwoners van de provincie meer bekend met kunst te maken. Het is overigens niet de eerste keer dat de Fundatie de Nagelhoutzaal in het Kulturhus ‘leent’. Stichting Collectie Nagelhout Holten mocht al eerder een tentoonstelling met Fundatiekunst hosten. Dat was in 2015. Het bestuur koos toen zelf de kunstenaar Paul Citroen. 

Deze keer heeft de Fundatie Agnes van den Brandeler (1918-2002) voorgesteld. Alhoewel de stichting geen werk van haar in het bezit heeft, is het toch interessant genoeg om een expositie aan deze vrouw te wijden. ,,In principe gaan wij ervan uit dat er een overeenkomst dient te zijn tussen het werk van een kunstenaar dat bij ons in de Nagelhoutzaal getoond wordt met een werk dat bij ons in de collectie aanwezig is”, zegt woordvoerder van de Nagelhoutstichting Truus Udema. 

,,Nu is het in dit geval zo dat een deel van de kunst collectie van de Fundatie komt uit de verzameldrift van Hannema die net als Nagelhout, een bevlogen Overijsselse kunstverzamelaar was.” In Holten hangen 35 schilderijen van de jonkvrouw en in twee vitrine-tafels liggen vier iconen van haar hand. De tentoonstelling duurt tot en met 8 juni 2019.

Deventer