Volledig scherm
© Bert Kamp

Einde dreigt voor voedselbank in Rijssen

RIJSSEN - Houdt de hulp aan 73 gezinnen op? De Voedselbank in Rijssen dreigt op 1 januari de deuren te moeten sluiten wegens gedwongen verhuizing.

De aangetekende brief van de gemeente Rijssen-Holten ligt al op de deurmat: per 1 januari moet de Voedselbank West Twente het huidige onderkomen in de voormalige Willem-Alexanderschool in Rijssen verlaten. De gemeente wil het schoolgebouw slopen, zodat er plek komt voor woningbouw. Een nieuwe locatie is er al: de voedselbank kan terecht in de voormalige Plusmarkt, waar ook al de kledingbank is gevestigd. Het probleem is dat de voedselbank geen geld heeft om de verhuizing te kunnen betalen.

Noodklok
Voorzitter Jan ter Weel luidt de noodklok. „De voedselbank voorziet in een maatschappelijke behoefte. We hebben elke week meer dan 100 gezinnen van een voedselpakket voorzien. Vandaag zijn dat er nog steeds 73. Maar als we de financiering niet rond krijgen, dan houdt het gewoon per 1 januari op”, aldus ter Weel. Hij vraagt de gemeente Rijssen-Holten garant te staan voor een bedrag van 100.000 euro.

Lening
Het college wil echter niet verder gaan dan eenmalige gift van 50.000 euro of een gift van 40 mille plus een lening van 60 mille. „We dragen de voedselbank een warm hart toe. Maar we vinden niet dat de gemeente alleen verantwoordelijk is. De samenleving en het bedrijfsleven mogen ook best wat bijdragen”, zegt wethouder Bert Tijhof, die daarmee aandringt op cofinanciering. Ook de politiek wil geen blanco cheque, een meerderheid van de fracties wil dat de voedselbank zelf of via sponsors uit het bedrijfsleven ook financieel bijdraagt.

Deventer